Zo geven we de toekomst weer vorm

in: Filosofie magazine 3 (1 maart 2017)

Politiek gebeurt niet alleen plaats in Den Haag, maar op straat. Alleen zien we het pas als onze verbeelding wordt geprikkeld. Huub Dijstelbloem, filosoof van het Center for Public Imagination, over de macht van de verbeelding en de verbeelding van de macht.

>> meer...


De moderne maatschappij door kunstenaarsogen

in: Filosofie magazine 3 (1 maart 2017)
Hoe kunnen kunstenaars helpen om de nieuwe, technologische wereld te verbeelden en te begrijpen? Met commentaar van filosoof Huub Dijstelbloem.
>> meer...


Agnes Heller: 'Het leven is een probleem dat niet opgelost kan worden'

in: Filosofie magazine 2 (februari 2017)

De Hongaars-Joodse filosoof Agnes Heller, als kind gevlucht voor de nazi’s, maakt zich niet zoveel zorgen om nieuwe wereldleiders als Trump. In haar lange leven ontdekte ze de oerzonde van de mens: het verlangen om een ideale samenleving te scheppen.

>> meer...


Harde grenzen van een denkbeeldige wereld

in: Filosofie magazine (april 2016)

Ooit zijn staatsgrenzen bedacht, door mensen. Maar we zien ze ondertussen als vanzelfsprekende scheidslijnen. ‘Daardoor vergeten we dat een grens altijd een vraag is’, zegt politiek geograaf Henk van Houtum.

>> meer...


De middelmaat heerst op de werkvloer

in: Filosofie magazine mei (2015)

Werk is meer en meer in het teken van resultaat komen te staan. Kapitalisme vereist bureaucratie, zegt managementfilosoof René ten Bos.

>> meer...


De schokkende boodschap van Piketty

in: Filosofie magazine (november 2014)

De economische analyse van Thomas Piketty sloeg dit voorjaar in als een bom. Hij wees erop dat vermogen meer rendeert dan inkomsten uit arbeid. De kloof tussen rijk en arm wordt dus steeds dieper. Hoe erg is dat?

>> meer...


Het spook van het kapitaal

in: Filosofie magazine (juni 2014)

Het vertrouwen in de heilzame werking van de vrije markt heeft religieuze trekken, meent filosoof Joseph Vogl. In zijn nieuwste boek legt hij uit waarom we ons daarvan moeten bevrijden.

>> meer...


Uitloggen kan niet: leven in de digitale maatschappij

in: Filosofie magazine (april 2014)

‘De dominantie van data verandert onze wereld ingrijpend.’ Is dat een vloek of een zegen? Een debat over nieuwe informatietechnologie.

>> meer...


Kan de wereld efficiënt worden?

in: Filosofie magazine (november 2013)

Kunnen we de wereld efficiënt maken? Bestaat transparante politiek? Kan de economie altijd groeien? Kunnen we het milieu redden met techniek? Vier moderne illusies die ik in Filosofie Magazine bespreek.

>> meer...


Maakbaarheid is een illusie

in: Filosofie magazine (november 2013)

Wij moderne mensen houden niet zo van problemen. Als we er eentje tegenkomen, is onze reflex altijd hetzelfde: wegorganiseren. Volgens Paul Frissen kunnen we het tragische niet meer accepteren.

>> meer...


Now available in English

voorkant

Blog

Wel of niet naar de A12
02 Oktober 2023

Veillig Thuis op bezoek.
'We hebben gehoord dat uw zoon is gearresteerd op de A12. We komen even praten over uw gezinssituatie.'
Tja, ik heb echt geprobeerd om het uit zijn hoofd te praten, maar dat is niet gelukt.
Lees maar in de krant.


>> meer... | Geen reacties
Karavaan der Zotten
07 Juni 2023

Een nieuw project waar ik aan meedoe: de Karavaan der Zotten. Een magazine over Christus volgen in tijden van crisis. Op zoek naar nieuwe manieren om geloof vorm te geven als het menens wordt. Abonneer je gratis op twee verhalen per week van inspirerende mede-zotten en -zottinnen. Vooralsnog online, maar we zijn snode plannen aan het smeden om dit op echt papier te krijgen. Zodat we dat scherm weer uit kunnen zetten.


| Geen reacties