Archief

terug naar frankmulder.info

Bloedvergieten als werk

in: Trouw (13 maart 2012)

"Ik was een keer in Charkov en daar was op de binnenstad na alles verwoest. Een prachtige stad, waar ik prachtige herinneringen aan heb. Iedereen sprak wel wat Duits. Mooie omgeving. Ook met de vrachtwagen ben ik overal geweest. Overal dwangarbeidsters."

"Dat meen je niet!"

"Ze legden wegen aan. Bloedmooie meisjes. We reden erlangs en trokken ze gewoon de auto in, legden ze plat en gooiden ze er daarna weer uit. Wat hebben die gevloekt, zeg!"

>> meer...


De holocaust is een product van de moderniteit

in: Trouw (28 januari 2012)

"De holocaust is geen schilderij, ingekaderd, dat vreemd afwijkt van het normale patroon op de muur van de moderne samenleving", vindt de 86-jarige Brits-Poolse socioloog Zygmunt Bauman. "De holocaust is een raam, dat ons laat zien tot waar die moderne samenleving toe in staat is."

>> meer...


Leven zonder angst is pas burgerlijk ongehoorzaam

in: Trouw (23 augustus 2011)

Werken aan vrede kan niet zonder open te staan voor onze tegenstanders, zegt Jim Forest, schrijver en secretaris van de Orthodox Peace Fellowship. Daar moeten we wel onze angst voor afleggen.

>> meer...


Rivaliteit is besmettelijk

in: Trouw (10 mei 2011)

Geen conflict op aarde dwingt mensen zo partij te kiezen als het conflict in Israël. "Maar indelingen in goed en fout zijn meestal vals", zegt Michaël Elias, taalkundige. "We zouden wel wat meer mogen luisteren."

>> meer...


"Biometrie staat op een cruciale tweesprong"

in: Trouw (27 april 2011)

Het gebruik van biometrie gaat onze samenleving grondig veranderen. De richting die we kiezen bepaalt of we uitkomen bij een veiliger samenleving, of juist bij een allesoverheersende Big Brotherstaat, zegt biometrie-expert Max Snijder.

>> meer...


Herkomst Libische wapens pijnlijk voor Europa

in: Trouw (7 maart 2011)

Stuk voor stuk verklaarden de Europese leiders vorige week plechtig dat de Libische leider Gadhafi kan fluiten naar nieuwe wapens, nu hij ze blijkt in te zetten tegen zijn eigen bevolking. Zijn repressie was echter jarenlang geen bezwaar voor de EU om hem wapens te verkopen.

>> meer...


Gewenst: beveiliger of Rambo?

in: Trouw (13 januari 2011)

specopsNederlandse ex-militairen laten zich in conflictgebieden inhuren als private beveiligers. Het ontbreekt aan controle op deze huurlingen. "Als de export van wapens aan criteria moet voldoen, waarom de export van gewapende diensten dan niet?"

>> meer...


Europa levert iedereen wapens

in: Trouw (23 november 2010)

Als het om wapenexport gaat, leggen de Europese criteria het vaak af tegen economische en politieke belangen van de lidstaten. Dat blijkt uit een zwartboek dat Europese maatschappelijke organisaties vandaag publiceren.

>> meer...


Een blanke illegaal

in: Trouw Trouw (7 september 2010)

De overheid legt een bestand aan met vingerafdrukken van de hele bevolking. Maar niet van Paul Cuijpers, want die wil ze om geloofsredenen niet afgeven.

>> meer...


Waarom India geen supermacht gaat worden

in: Trouw (16 juli 2010)

Dubbele groeicijfers, een kwart miljoen IT'ers per jaar en over een tijdje de grootste bevolking op aarde betekenen nog niet dat India een supermacht kan worden, betoogt historicus Ramachundra Guha.

>> meer...


Willen wij wel een einde aan de voedselcrisis?

in: Trouw (7 juni 2008)

Deze week kwamen regeringen bijeen om te praten over de voedselcrisis. Aan de echte oorzaak durfde niemand zich te branden: onze niet te stillen honger naar meer.

>> meer...Blog

Scheiden in Overvecht
21 Augustus 2017

Op radio 1: gesprek met mij over mijn onderzoeksreportage in de Groene Amsterdammer over huwelijken in achterstandswijken.


>> meer... | Geen reacties
Relaties in Overvecht
18 Mei 2017

De belangrijkste factor voor het goed terechtkomen van jongeren is een goede relatie tussen de ouders, blijkt uit veel onderzoek. In mijn eigen wijk, Overvecht, is dat echter een groot probleem. Hoe goed relaties zijn kan ik niet meten, maar het aantal echtscheidingen ligt heel hoog en één op de drie huishoudens (een record in de stad) mist zelfs een ouder. Vooral vaders zijn vaak gevlogen.

Dit is een drama, zou je zeggen. Toch lees ik in alle stukken over onderwijs, integratie, armoede, religie of  arbeidskansen eigenlijk nooit dat vaders en moeders voor hun relatie zouden moeten zorgen.

Klopt mijn beeld? Is dit wel of niet een blinde vlek? En waarom is de situatie in Overvecht zoals ze is? Hoort een man hier überhaupt wel eens dat hij beter niet vreemd kan gaan (zoals hij ook leert hoe hij een condoom moet omdoen) of is dat ouderwets?

Ik doe dit onderzoek voor het weekblad De Groene Amsterdammer. Ideeën en observaties zijn van harte welkom, ook over hoe specifieke (sub)culturen hiermee omgaan.


| Drie reacties
Waar ik nu mee bezig ben
17 November 2016

Op dit moment werk ik niet aan één onderzoek, maar doe ik een heleboel verschillende dingen tegelijk. Voedselhandel, boskap, de economie van Overvecht, een 87-jarige filosofe, een dominee in Bagdad, en nog veel meer.


>> meer... | Geen reacties