Filosofie magazine 3 (1 maart 2017)

De moderne maatschappij door kunstenaarsogen

Hoe kunnen kunstenaars helpen om de nieuwe, technologische wereld te verbeelden en te begrijpen? Met commentaar van filosoof Huub Dijstelbloem.
34 x bekeken

1. Techniek verbeelden


Beeld uit #11, Marey <-> Moiré (35mm scope, 21 min, 1999), Joost Rekveld

Joost Rekveld heeft deze film gemaakt met een eigen installatie gebaseerd op technologieën die aan de oorsprong liggen van de uitvinding van de filmprojector en filmcamera. Daarmee wil hij onderzoeken hoe beeld, licht en beweging samenhangen. Hij heeft zich laten inspireren door de Franse wetenschapper Etienne-Jules Marey. Die heeft verschillende vindingen gedaan om de beweging van mensen en dieren te kunnen vastleggen.

Volgens Dijstelbloem is dit een mooi voorbeeld wat verbeelding kan betekenen. 'Rekveld gaat met zijn projecten terug naar de oorsprong van film. Hij maakt een "genealogie" van de apparaten die hij gebruikt. Wat zijn de concepten en technieken die de basis vormen van film, en van vertoning? Het helpt om technologie te begrijpen en de setting waar technologie is ontwikkeld. Het is eigenlijk een onderzoek naar hoe verbeelding werkt, en hoe technologie dit mogelijk heeft gemaakt.'

2. Financiële stromen verbeelden

 

 Verder lezen kan op filosofie.nl.
Gerelateerde artikelen


Gebruikte Tags: ,


Reageren?(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Terug naar www.frankmulder.info