blog

De tzatziki-economie

De Griekse crisis is maar één aflevering in een veel grotere crisis.

73 x bekeken

-->

Griekenland is bijna failliet. Het lijkt heel ingewikkeld, als je de meningen en feiten en roddels van de centraalbankiers en macro-economen in de kranten ziet. Maar de uitleg van de milieueconoom Herman Daly (in ons boek Economie op Ramkoers) is nog hartstikke geldig. Lees hier een verkorte versie: "Oorzaak kredietcrisis niet aangepakt."

In één zin: je kan wel een boel tzatziki verkopen, maar zonder knoflook en komkommer kom je niet ver.

Hoe gaat de Griekse crisis aflopen? Ik vind de volgende twee scenario's het meest waarschijnlijk: ofwel een bankroet, crisis in de EU, nog meer bezuinigingen en een groeiend nationalisme. Ofwel een sterke ingreep, Europese politieke eenwording, meer macht naar Brussel en het einde van de democratie. De scenario's kunnen ook tegelijkertijd optreden.

Wat moeten wij, eenvoudige stervelingen, doen? Mijn opiniestuk in De Volkskrant vorig jaar, over de Griekse crisis en de film Speed, is nog steeds actueel. We moeten overstappen op een andere bus, waar we maar kunnen. En hoe je dat doet, lees je in ons boek.




Gerelateerde artikelen





Reageren?



(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.




Terug naar www.frankmulder.info