Inter Press Service (27 februari 2015)

Politie bevrijdt 333 slaven uit Indiase steenbakkerij

In de Indiase deelstaat Tamil Nadu zijn eerder deze maand 333 slaven bevrijd uit een steenbakkerij. Het is vooral bijzonder omdat de lokale autoriteiten hier zelf het initiatief toe hebben genomen.

27 x bekeken

De fabriek bevond zich in Pudukuppam, een dorp in Tiruvallur, in het noorden van de Indiase deelstaat Tamil Nadu. De levensomstandigheden van de slaven die op het terrein werden aangetroffen, waren mensonterend, melden verschillende Indiase kranten. De slaven vertelden dat zij lichamelijk en geestelijk werden misbruikt door de eigenaar van de fabriek. Er waren 258 volwassenen en 75 kinderen. Sommigen mochten naar school, maar omdat die niet dichtbij was, gingen niet alle kinderen daarheen. Veel kinderen van boven de 10 werkten mee.

Telefoontje

Een van de arbeiders kreeg de kans een telefoontje te plegen naar een lokale autoriteit. Hij smeekte om hulp. De politie kon achterhalen vanuit welke plek de man had gebeld en stuurde op 11 februari een onderzoeksteam. De politie kreeg hulp van International Justice Mission (IJM), een organisatie die slachtoffers van mensenhandel bevrijd, juridische hulp biedt en trainingen geeft aan lokale overheden.

Volgens een persbericht van IJM werden in totaal 105 families in groepen verdeeld en werden ze een voor een geïnterviewd. Het team werkte tot half vier ’s nachts om iedereen te kunnen spreken. De bevrijde slaven ontvingen direct een vrijheidscertificaat, waarmee zij officieel vrij werden verklaard en waarmee zij recht kregen op een vergoeding van de overheid.

In de val

Volgens Walter aan de Wiel, interim-directeur van IJM in Nederland, komt dit soort schuldslavernij veel vaker voor. “Vaak gaat het om mensen die al in een steengroeve werken. Dan komt er iemand langs die ze een mooi loon beloofd en een aanbetaling doet voor de reiskosten. Mensen verlaten hun gemeenschap dan, maar als ze aankomen in de fabriek, gaan de deuren dicht. Ze krijgen hun salaris niet, omdat ze eerst hun lening moeten vereffenen. Aflossen lukt ze nooit, dus ze zitten in de val. Als mensen proberen te ontsnappen, worden ze mishandeld om als voorbeeld te dienen. Veel mensen worden mishandeld en verkracht.”

De mensen in de betreffende fabriek kregen 70 tot 100 roepie (1 tot 1,40 euro) per week, maar dat was afhankelijk van het aantal bakstenen dat ze konden sjouwen, meldt New Indian Express, een Indiase krant die gevestigd is in Chennai. Volgens de krant zijn er in het district ongeveer driehonderd van dit soort steenbakkerijen. De fabriek is inmiddels gesloten en de politie is op zoek naar de eigenaar.

Overheid in actie

“Het is heel bijzonder dat de overheid zelf in actie is gekomen”, zegt Alice Suganya, een Indiase medewerkster van IJM die betrokken was bij de operatie, in een filmpje dat online staat. “Eerdere operaties moesten we op eigen initiatief doen. Wij hebben de mensen nazorg geboden en bieden ze een omscholingsprogramma aan.” De mensen zijn intussen met hulp van IJM teruggekeerd naar hun dorp in de deelstaat Odisha.

“Een belangrijke taak van IJM is om voldoende feiten te verzamelen om een juridische zaak tegen de dader te maken”, zegt Aan de Wiel. “Verder trainen we politie en ambtenaren om dit soort zaken zelf aan te kunnen pakken en om undercoverwerk te doen. In Chennai hebben we in totaal wel 10.000 mensen getraind. Het resultaat zien we nu: de lokale autoriteiten hebben zelf besloten om een inval te doen en om onze hulp in te roepen.”

IJM doet juridisch werk in verschillende landen, maar is het langst actief in India. De christelijke organisatie is bekend geworden met spectaculaire invallen in bordelen waar sekswerkers werden bevrijd. Nu is de focus meer op het trainen van overheden om zelf dit soort zaken aan te pakken.

Toegang tot recht

Volgens IJM is de gebrekkige toegang tot recht voor armen een van de grootste obstakels voor ontwikkeling. Er zijn prachtige wetten, maar ze worden niet gehandhaafd. Voor een arme is een politieagent in het algemeen een bedreiging en niet een persoon waar je hulp kunt krijgen. Dat komt door corruptie, maar ook door het geloof dat bepaalde mensen nu eenmaal minder waard zijn.

Aan de Wiel: “Er leven op dit moment meer mensen in slavernij dan er in de afgelopen vierhonderd jaar als slaaf zijn verhandeld. Ook in India komt het veel voor. Maar de kans dat je daar wordt opgepakt voor mensenhandel is kleiner dan de kans dat je door de bliksem wordt geraakt. Het is onze missie om te laten zien dat recht kan werken voor de armen. Door ons te richten op dit soort cases, wordt het voor overheden zichtbaar dat het werkt. En ook de lokale media beginnen te erkennen dat er slavernij is en dat er wat tegen gedaan kan worden. Zo hopen we een systeemverandering op gang te krijgen.”




Gerelateerde artikelen


Gebruikte Tags: , , ,


Reageren?



(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.




Terug naar www.frankmulder.info