Kijk 3 (28 februari 2016)

"IS is gewoon een maffiastaat"

Saad Salloum woont in Irak. Hij is yezidi en is voorzitter van Masarat, een organisatie die pleit voor een pluriform Irak. Via Skype legt hij uit waar het mis is gegaan. Dit korte interview verscheen in Kijk naast mijn artikel over de geschiedenis van Irak.

23 x bekeken

De geschiedenis van Irak is gewelddadig. Is er ooit plek geweest voor minderheden?

"Het feit dat veel daarvan na 1500 jaar nog steeds bestaan, is een hard bewijd dat er naast geweld ook tolerantie is geweest. Er zijn nu zelfs nog mensen die Johannes de Doper navolgen, en de taal van die tijd spreken. In de Middeleeuwen kon er openlijker over religie gepraat worden dan nu. Er waren verschillende religies in Irak."

Waardoor is de tolerantie dan verdwenen?

"De Baathpartij, onder Saddam, speelde de groepen tegen elkaar uit, door zijn politiek van gedwongen arabisering. Arabieren moesten zich in Koerdische regio's gaan vestigen. Mensen die een positie wilden hebben in de maatschappij, moesten zich als Arabier laten registreren en moesten hun Turkmeense, Koerdische of christelijke identiteit afzweren. Ze moesten kiezen, terwijl de mensen voordien een gemengde identiteit hadden. Maar dit model is vastgelopen, zien we nu, net als in de rest van het Midden-Oosten."

Wat is het gevolg?

"Dat mensen geloven dat er maar twee keuzes zijn: chaos, of een dictator. Logisch dat ze een dictator willen. Ik geloof in een derde weg: een pluriforme staat, met wetten om minderheden te beschermen, en onderwijs, zodat jongeren erover leren. Ze weten nu niets over yezidi's, over christenen of andere minderheden. Ze denken dat de ander de duivel is."

Is tolerantie te verenigen met de islam?

"Sommige geestelijken prediken haat, maar anderen zijn veel meer open-minded. Met hen werk ik samen. IS is geen spreekbuis van de islam. IS is gewoon een maffiastaat. Ze zeggen dat de ander de duivel is en vragen dan beschermingsgeld. Ze verdienen aan olie-export. Jazeker, andere partijen, ook Koerden, Syriërs en Amerikanen, gebruiken IS gewoon omdat ze daar baat bij hebben. Het is echt net een maffia."
Gerelateerde artikelen


Gebruikte Tags: , , ,


Reageren?(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Terug naar www.frankmulder.info