Het spook van het kapitaal

in: Filosofie magazine (juni 2014)

Het vertrouwen in de heilzame werking van de vrije markt heeft religieuze trekken, meent filosoof Joseph Vogl. In zijn nieuwste boek legt hij uit waarom we ons daarvan moeten bevrijden.

Blader terug: De CIA op oorlogspad
Blader verder: Een monitor op vier wielen
Terug naar overzicht
Gebruikte Tags: , , ,
59 x bekeken
These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Twitter

De kredietcrisis heeft opnieuw duidelijk gemaakt dat een vrije markt niet automatisch tot orde leidt. Dat wisten we eigenlijk al sinds de dotcom-crisis (2000), de Russische crisis (1998) en de Aziëcrisis (1990). Desondanks gaan de meeste Nobelprijzen voor economie nog gewoon naar economen die beweren dat de markt, door alle belangen een prijs te geven, een ingebakken neiging heeft tot een evenwicht te leiden.

In zijn boek Het spook van het kapitaal vergelijkt de Duitse filosoof en literatuurwetenschapper Joseph Vogl dit probleem met de oude theodicee. Daarin werd gepoogd het geloof in een almachtige, goede God te verzoenen met het lijden en de rampen op aarde. Precies hetzelfde als de huidige kapitalistische "oikodicee", aldus Vogl.

 

Verder lezen

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Beantwoord de vraag om te bewijzen dat je geen robot bent die viagra verkoopt.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.


Blader terug: De CIA op oorlogspad
Blader verder: Een monitor op vier wielen
Terug naar frankmulder.info