VPRO Gids 19 (7 mei 2015)
Flitshandel op Hollandse bodem
De meeste aandelen worden niet verhandeld door mensen maar door computers. Dat gebeurt in milliseconden. Een heel nieuwe vorm van aandelenhandel is ontstaan: High Frequency Trading. HFT. Nederlandse bedrijven spelen daarin een belangrijke rol.
73 x bekeken- Lees ook: Meer openheid omstreden beleggingen banken (De Pers)
Stel, je bent de organisator van een groepsvakantie naar een warm strand, ergens. Je speurt de bekende ticketsites af om te zien of er nog goedkope aanbiedingen worden gedaan. En ja hoor, je vindt een maatschappij die twaalf tickets biedt voor reclameprijzen. Genoeg voor een deel van de groep, denk je, en je plaatst de bestelling. Maar dan gebeurt er iets vreemds. Als je de bevestiging van je aankoop binnen krijgt blijkt dat iemand nét voor je neus de acht goedkope tickets bij aanbieder B heeft weggekaapt. En jij dus duurder uit bent.
Dit lijkt een beetje op wat particulieren en professionele handelaars soms tegenkomen als ze handelen op de beurs. Ze laten de computer de aarde afspeuren voor de beste deals op verschillende beurzen, en plaatsen dan hun order. Maar wat blijkt? Tussen het moment van plaatsing en het moment van aankomst, een tijdsspanne van een paar milliseconden, verandert de prijs op miraculeuze wijze. Iemand lijkt te weten dat er een order aankomt en dringt snel voor.
Snelheid
In de VS is na het boek ‘Flash Boys’ van Michael Lewis een heftig debat ontstaan over deze vorm van High-Frequecy Trading (HFT). De HFT-handel wordt uitgevoerd door supercomputers die grote transacties uitvoeren met minieme prijsverschillen. Door hun enorme schaal kunnen ze megawinsten maken. Het gaat allemaal om snelheid. Van doorslaggevend belang is de lengte van de kabel tussen computer en beurs. Lewis heeft onthuld dat HFT-bedrijven zelf beurzen opzetten om met supersnelle verbindingen minieme prijsverschillen te detecteren, en af te romen.
Het radioprogramma Argos duikt de komende twee weken in de bizarre wereld van de flitshandel, maar richt daarbij zijn blik vooral op Europa. Ook hier spendeert de sector vele miljoenen aan technologie om deze race maar te kunnen winnen. De nieuwste rage is microgolven door de lucht, dat levert tussen Frankfurt en Londen een tijdwinst op van maar liefst 3,5 milliseconde. Ter vergelijking: even knipperen met je ogen kost 400 milliseconden.
Wat is de positie van handelaren die níet mee kunnen komen met deze snelheidsrace? Wat voegt handelen op de milliseconde toe? Maar nog los daarvan, is deze race een eerlijke wedstrijd op snelheid, of biedt het mogelijkheden voor handelsvormen die eigenlijk neerkomen op vals spel?
Om daar achter te komen heeft een Nederlands handelskantoor testorders gedaan en uitgedraaid wat er precies op welk moment gebeurt. Argos heeft er zijn tanden in gezet, op een bijna CSI-achtige manier. Drie maanden lang hebben de programmamakers onderzoek gedaan en met experts uit de hele wereld gekeken naar het drie milliseconde lange leven van een elektronische order, met als resultaat een unieke inkijk in deze mysterieuze handel.
Luister nu naar Argos, en bekijk de online visualisatie:
deel 1 – 9 mei
http://argos.vpro.nl/seizoenen/2015/afleveringen/09-05-2015
deel 2 – 16 mei
http://argos.vpro.nl/seizoenen/2015/afleveringen/16-05-2015
Gerelateerde artikelen
- Tegeltuinen, Jacques Ellul en de invloed van techniek (podcasts)
- Hete hangijzers in het voedselsysteem (1) - knutselen aan planten (Foodlog, De Groene Amsterdammer)
- Machines om nergens te komen (De Groene Amsterdammer)
- ‘Materie? Die bestaat alleen in onze geest’ (De Groene Amsterdammer)
- Staan in de wereld van nu (overig)
Gebruikte Tags: geld, globalisering, techniek