Nobiles (juni 2008)

Buurten bij de baas - John Halmans

Frank en Freek zijn op zoek naar de mens achter de manager en drinken er een kopje koffie bij. Deze keer: John Halmans (55), directeur van de Gulpener Bierbrouwerij. Doet u 's avonds de gordijnen dicht? Wie zou u beter willen begrijpen?

142 x bekeken

Donkere strepen regen en zonnige openingen in het wolkendek wisselen elkaar af en maken de Zuid-Limburgse heuvels nog mooier dan ze al zijn. We rijden het dorpje Gulpen uit, waar we net de brouwerij hebben geïnspecteerd. Via een oud klooster en een karrenspoor bereiken we een glooiende helling met felgroene planten: de hoptuin.

De hoptuin?
Ja, we kweken onze eigen hop. Een basisingrediënt voor bier. We willen onze grondstoffen graag uit de eigen regio halen, vandaar.

We wisten niet dat dat in Nederland werd geteeld.
Je bent niet de enige. Toen we dit besloten, kregen we van het ministerie van Landbouw te horen dat dat niet mogelijk was. 'Dat kan niet.' Natuurlijk wel, zeiden wij. 'Nee, dat doen we hier niet.' En als wij het nou wel doen? 'Dat is onmogelijk, er wordt in Nederland nu eenmaal geen hop verbouwd.' Dat is toch te zot voor woorden? Nou, wij doen het gewoon wel. Nu hebben we hop in Nederland. Drie rassen: Taurus, Herald en Mercur, en we oogsten nu meer dan zeven ton. Kijk, daar zit een gors.

Een gors?
Dat is een vogeltje. Een geelgors. Die zitten hier.

Jullie zijn een eigenwijs bedrijf, hè?
Ja, dat moet wel in bierland. Alle brouwerijen worden overgenomen door de grote jongens. Dat willen we niet. Dat is het einde van 70 arbeidsplaatsen. Daarom hebben we met alle medewerkers een paar jaar geleden gediscussieerd over hoe we zelfstandig kunnen blijven op een manier die bij ons past. Dat leidde tot het Verbond met de Natuur en dat is door alle medewerkers persoonlijk ondertekend.

U doet aan maatschappelijk verantwoord ondernemen?
Aan mvo 'doen'? Dat kan niet. Je kunt geen mvo-product 'hebben'. Als bedrijven dat zeggen, geloof ik daar geen zak van. Mvo is geen liefdadigheid. Het hoort bij je, als mens, als ondernemer. Natuurlijk heb je rendement nodig, profit. Maar wij willen rendement op 3 P's: People, Planet én Profit.

Hoe maakt u dat praktisch?
We hebben in een paar jaar tijd het hele bedrijf doorgelicht. Op alle fronten. Er wordt milieuvriendelijk geteeld en ook in de brouwerij ondernemen we zo duurzaam mogelijk, van de energie die we gebruiken tot aan de koffie die we drinken.

Daardoor is Gulpener niet de goedkoopste.
We hoeven ook niet de grootste te zijn, we willen de beste zijn. Dat leidt tot betrokken medewerkers, de beste grondstoffen en bier waar we trots op zijn. 'Greutsch' noemen we dat in Limburg.

Limburg. Dat doet ons denken aan Geert Wilders. Wat vindt u van hem?
Hij was hier een keer bij een rondleiding. Moest beveiligd worden. Maar hij had dan ook net gezegd dat de politie met scherp moest schieten op Marokkaanse relschoppers. Och, wat een menneke is dat toch.

Wie zou u beter willen begrijpen?
Mevrouw Verdonk. Ik zou wel willen weten waarom ze zo'n streng vluchtelingenbeleid heeft doorgevoerd. Hoe wij met vluchtelingen omgaan, dat kan echt niet.

Met haar zou u wel eens een biertje willen drinken.
Nou, als ik echt iemand mag kiezen, ga ik liever voor een inspirerender persoon. Ik ben altijd erg onder de indruk van Anselm Grun. Hij is benedictijnse monnik en ondernemer.

Bent u gelovig?
Ik vind het instituut, zo'n menneke met een lange jurk, niet zo interessant. Maar het gaat natuurlijk om wat er achter steekt. Het is moeilijk om consequent de verleiding van het grote geld te kunnen weerstaan.

Doet u 's avonds de gordijnen dicht?
Ik, en mijn familie gelukkig ook, voelen ons niet zo plezierig in zo'n verduisterde kamer. Een beetje in contact blijven met de buitenwereld hoort er ook in de avonduren bij. Maar natuurlijk hebben we ook wel eens een uitzondering op deze regel.

Bij welk tv-programma mag u graag een glaasje wijn drinken?
Bij elk programma, zodra het bier op is.

En zo zijn we weer terug bij bier. Kunnen grote biermerken ook maatschappelijk verantwoord ondernemen?
Ja natuurlijk! Maar dat gaan ze niet doen, want ze hebben andere principes. Die ontslaan mensen om het rendement te vergroten, alleen omdat de aandeelhouders dat willen. Het concern Inbev, je weet wel, van Jupiler en heel veel andere merken, heeft elke anderhalf jaar een nieuwe baas. Die man heeft niets met bier! Alleen de targets tellen.

Het zou voor u ook wel een strop zijn als die bedrijven duurzaam zouden gaan ondernemen.
Nee hoor, wij zijn klein, wij kunnen wel weer nieuwe wegen vinden om ons te onderscheiden. Het zou de mooiste dag van mijn leven zijn als ik dat hoorde.

Bent u voor strenge regels om bedrijven tot duurzaamheid te dwingen?
Nee. Linkse partijen willen dat nog wel eens, maar als je mvo wilt vermoorden, moet je regels maken. Er zijn wel minimale eisen nodig, uiteraard, maar de rest is een ontwikkeling. Dat heeft te maken met je hoofd en je hart. De overheid zou veel meer inspirator moeten zijn.

Wat doet u liever: alleen door de heuvels struinen, of gezellig naar de bierbeurs?
De natuur is natuurlijk vele malen leuker dan die beurzen. Die slaan we altijd over. Veel te harde muziek, je kunt elkaar niet eens verstaan. Nee, wij nodigen onze klanten liever uit, in september, voor een natuurwandeling. Dan mogen ze allemaal bij hun eigen hopplant gaan kijken. En daarna gaan we grote glazen bier drinken.

We zijn hier al de hele middag te gast, maar u bent niet één keer gebeld. Houdt u niet van bellen?
Kwestie van fatsoen. Als je met elkaar praat, kan er niet zomaar door anderen worden ingebroken. Er zit gelukkig zo'n knopje op zodat je het belgeluid niet hoort.

Is uw brouwerij bedoeld om de wereld te verbeteren?
Nee, we hebben een brouwerij om mooie bieren te brouwen. Al kunnen wij vast wel ons rolletje spelen. Het credo van de politiek is: consumeren, consumeren. Wij stellen daar iets tegenover. Niet: consuminderen, maar: genieten.

Want jullie houden ook wel gewoon van bier.
Ja, we willen niet alleen People, Planet en Profit, maar ook Pleasure. Genieten. Maar wel met respect.
Gerelateerde artikelen


Gebruikte Tags: ,


Reageren?(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Terug naar www.frankmulder.info