VPRO Gids (27 mei 2004)

Paul van Buitenen: 'Ik doe niet mee met goedkope politiek'

Paul van Buitenen, de vermaarde klokkenluider wiens frauderapport vijf jaar geleden een bom legde onder de toenmalige Europese Commissie, is weer terug.

164 x bekeken

Afstand nemen van Brussel lukte niet, vertelt Van Buitenen in zijn nieuwe boek In de loopgraven van Brussel. Telkens weer bleven ambtenaren hem benaderen met informatie over nieuwe misstanden. Over geldverspilling bij miljoenenprojecten en structurele fouten in de administratie. Over betrokkenheid van politici, geheime loges, bedrijven en zelfs de georganiseerde misdaad. Volgens Van Buitenen is er in wezen niets veranderd en is de tijd rijp om via het Europees Parlement actie te voeren. Hij komt uit met de lijst Europa Transparant. De Commissie stuurt aan op zijn ontslag.

De bekendste ambtenaar van Europa gaat de politiek in. U gelooft niet meer in verandering van binnenuit?

Ik heb mijn best gedaan, en ik heb een paar verbeteringen kunnen afdwingen. Maar uiteindelijk moet je loyaal blijven aan het systeem, en dan stopt het. Als parlementariër ben ik alleen loyaal aan mijn kiezers.

Zonder u doet het huidige Europees Parlement zijn werk niet goed?

Het parlement doet het heel slecht. Het zal best leuk zijn, je ego oppompen, veel reizen en ook nog lekker geld verdienen door ruim te declareren. Maar wat is er bereikt? Niets. Ik ken vier, vijf doorbijters, maar dat zijn geen Nederlanders. Laten we eerlijk zijn: het zijn tweederangspolitici. Jules Maaten, Max van den Berg, en Eurlings, of Teurlings, wie heeft daar nou van gehoord? Ik wil het niet eens over ze hebben. Erik Meijer, van de SP, die werkt keihard. Maar zelfs hij zit vast aan het systeem van fracties, moties, stemmingen en commissies en bereikt amper iets.

Europa Transparant zal ook politiek moeten gaan bedrijven en mee moeten stemmen.

Wij moeten helemaal niks! We gaan onze eigen agenda bepalen, we gaan dossiers op tafel krijgen die verborgen gehouden worden, en we hebben schijt aan de rest. We gaan Commissarissen vragen stellen waar we zelf het antwoord op weten. Er zijn gewetensvolle ambtenaren die schofterig worden behandeld en in laatste instantie aankloppen bij het Parlement. Ze worden genegeerd! Er moet nodig een agentschap komen, net als in de VS en in Engeland, om ze bij te staan. Ik krijg ze regelmatig aan de lijn. Stuk voor stuk in de val gelokt, overgeplaatst, de WAO in gepest.

Wat gaan jullie anders doen?

We gaan een meldpunt openstellen waar ambtenaren op slinkse wijze informatie over misstanden kunnen doorspelen. En daarmee gaan we door tot de grenzen van het toelaatbare. Braaf op het pluche zitten is er niet bij.

Daarmee hoopt u vriendjespolitiek te ontrafelen?

Vriendjespolitiek? Dat is flauwekul vergeleken bij wat er echt aan de hand is. Twee voorbeelden. Er gaat 45 miljard euro naar Landbouw. 44% daarvan krijgt geen goedkeuring van de accountantsdienst! Of neem de structuurfondsen: bij 30% daarvan hebben de eigen controlediensten bezwaar aangetekend. De cijfers zijn vrijelijk te downloaden bij de Rekenkamer, maar niemand doet iets. Die percentages vind ik zeer zorgwekkend.

Om hoe veel geld gaat het volgens u?

Op basis van mijn informatie schat ik dat 6 miljard van de 100 miljard frauduleus wordt besteed. Van de rest komt een deel op de verkeerde plek terecht door onjuiste toewijzingscriteria, bijvoorbeeld projecten die niet helemaal afgerond zijn maar wel nog een keer worden ingediend onder een andere naam. Onze schatting is dat dit geldt voor 30% van de hele Europese begroting. Dan zet ik grote vraagtekens bij de neiging om een Europese superstaat te bouwen, met een eigen leger.

Er zijn toch wel meer partijen die dit willen aankaarten?

Die doen allemaal mee met het politieke systeem. Ik heb gesproken met de SP, maar dat is politiek pur sang, met een streng socialistisch dogma. Ik heb gesproken met de ChristenUnie, maar die zijn ook te conservatief en te dogmatisch. Ik ben zelf een gelovig christen, maar Jezus Christus was voor mij een actievoerder die zich verzette tegen het establishment. Mensen om me heen hoeven niet dezelfde ideologie hebben, ik heb liever mensen die hun geweten volgen. Nu heb ik een aantal klokkenluiders op de lijst die eerst aan dit ene issue willen werken.

Maar andere issues zijn toch net zo belangrijk? Turkije, de grondwet, enzovoorts.

Stem gerust op een partij die daar een standpunt over heeft. Als je maar niet denkt dat je daarmee werkelijke invloed hebt op de besluiten.

Die staan al vast?

Er is een kleine elite die de besluiten neemt, ja. Er zijn bedrijven die vuile spelletjes spelen. Ik heb daar heel veel informatie over. En nog vertellen insiders me dat ik nog maar het topje van de ijsberg heb gezien. Ik heb nog maar aan de oppervlakte gekrast.

Toch is daardoor al een hele Commissie opgestapt.

Er zijn alleen een paar poppetjes vervangen. Hooggeplaatste figuren, die lid zijn van geheime loges, houden elkaar de hand boven het hoofd. Als mensen mystieke clubs willen, moeten ze dat vooral doen. Maar als die publieke besluiten nemen, en van de leden geheimhouding en onvoorwaardelijke trouw eisen, dan wordt het link. Ik ken verschillende klokkenluiders die daartegen aangelopen zijn, en die kapot zijn gemaakt.

Waarom noemt u geen namen, of bedrijven? Met zulke affaires staat u toch zo op de voorpagina's?

Ik houd mijn mond zolang er nog enig vermoeden van onschuld is, want het gaat over mensen. Mijn boek is duidelijk genoeg. Als je dat niet zorgwekkend genoeg vindt, moet je vooral op een andere partij gaan stemmen. Ik ga geen mooie slogans verzinnen.

U staat liever als serieuze ambtenaar op foto's?

We zijn er niet om lol te trappen, de problemen van Europa zijn bloedserieus. Ik doe niet mee met goedkope politiek. Dat is een hellend vlak. En ik geloof niet dat mensen dat nodig hebben om op me te gaan stemmen.




Gerelateerde artikelen


Gebruikte Tags: ,


Reageren?

Tjitske Hartemink

Het is al een poos geleden dat dhr van Buitenen met 2 zetels het Europees Parlement is ingestemd.
Wordt het niet weer eens tijd voor jullie om hem op te zoeken en te informeren hoe het gaat met zijn missie?
lijkt me erg interessant om te horen.

Tjitske Hartemink - 23-11-’04 17:31


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.




Terug naar www.frankmulder.info