Nobiles (februari 2008)

Buurten bij de baas - Hans van Velthoven

Frank en Freek buurten bij de baas en drinken er een kopje koffie bij. Deze keer: Hans van Velthoven (28), aandeelhouder bij Quintel. Heeft de morgenstond goud in de mond? Lees je je spam?

319 x bekeken

In 1546 kwamen keizer Karel V en zijn zuster Maria van Hongarije naar Utrecht voor het bijwonen van de Kapittelvergadering van de Orde van het Gulden Vlies. De vergadering vond plaats op de toenmalige Landcommanderij. De gebouwen staan er tot op de dag van vandaag. Sterker nog, wij dronken er koffie met Hans van Velthoven. Zijn bedrijf, Quintel, heeft geen kantoor, dat hebben ze niet nodig, want als Karel V hier kon vergaderen, dan kunnen zij het ook.

Dit is ons vroegste interview tot nu toe. Heeft de morgenstond goud in de mond?
Niet voor mij, ik ben meer een avondmens. In de loop van de dag gaat het steeds beter met me.

Je bent 28 en je werkt anderhalf jaar bij Quintel. En jij bent de baas?
Een klein baasje, of een klein beetje baas dan. Quintel biedt al haar mensen de kans om ondernemer te worden. Iedereen die een jaar bij ons werkt mag aandeelhouder worden. En tot nog toe doet iedereen dat ook. Alle consultants bij Quintel zijn dus een beetje de baas.

Veel van de bazen die wij spreken, waarschuwen starters om niet te snel te veel omhoog te kijken, maar jij bent nu al aandeelhouder. Gaat het niet te snel?
Je moet je bij Quintel net zo goed bewijzen. Maar hier zeggen we: 'Wil je verder? Prima. Laat maar zien wat je kan.' Starters hebben vaak heel veel toe te voegen aan het bedrijf waarvoor ze werken. Bij ons zijn het niet de langstzittende aandeelhouders die het business plan schrijven, maar de nieuwe mensen.

Lees je je spam?
Niet alles meer, tegenwoordig. Zo'n twintig procent van al je e-mail heb je nodig, de rest is ruis. Maar als je net begonnen bent, lees je alles.

Wat voor werk doe je precies, als medebaas?
Wij ondersteunen bedrijven met het maken van strategische keuzes. Bij onze klussen, die meestal zo'n drie tot zes maanden duren, helpen we bedrijven om beter te opereren.

Wat was je beste advies tot nu toe?
Dat was denk ik het jaarplan dat ik voor een bedrijf heb mogen schrijven. Een strategie om de markt voor het komende jaar aan te vallen. Achteraf hoorden we dat de strategie succesvol was. Zij hadden de visie en wij hebben ze geholpen die te verwezenlijken.

Wiens persoonlijk adviseur zou je willen zijn?
Ik zou het fileprobleem wel willen oplossen. Er zijn zo veel meningen en belangen, ik zou heel graag Eurlings willen adviseren.

En wat zou je advies zijn?
Inzetten op een hoogwaardig OV-netwerk in de Randstad, en de secundaire wegen verbeteren. Je kunt autorijden duurder maken, maar ik moet toch de weg op, dus dat helpt niet.

Welke film heeft indruk op je gemaakt?
Die Fälscher. Ik geloof dat de mens van nature goed is, maar tegelijkertijd zit er in elke mens wel iets slechts en de omstandigheden bepalen of dat naar buiten komt. Ik ben geneigd om te zeggen dat ik in zo'n situatie absoluut bij het verzet zou zitten, maar de film laat zien hoe moeilijk de omstandigheden het je kunnen maken.

Lijk je op je vrienden?
Ik merk dat ik nog niet echt een huisje-boompje-beestje-mentaliteit heb, wat sommige vrienden van me wel hebben. Ik zou ook nog wel heel andere dingen willen doen. Verder zijn veel van mijn vrienden echte bouwkundigen, wat ik heb gestudeerd, maar ik ben zelf intussen veel meer geïnteresseerd in de besluitvorming, de structuur en alles wat er boven hangt.

Volgens Newsweek zijn techneuten vaker terroristen. Dat schijnt te komen omdat ze de wereld om hen heen vereenvoudigen. Net als strategen?
Ik ben geen terrorist, hoor.

Gelukkig.
Maar het klopt dat strategisch denken te maken heeft met het vereenvoudigen van de werkelijkheid. Afstand nemen van wat je ziet en ontleden hoe alles in elkaar zit, dat is inderdaad wat ik doe als ik bij een klant ben.

Wie is je favoriete kunstenaar?
Picasso. Hij neemt de essentie uit een fenomeen en hij weet dat op een doek vast te leggen.

Hoe ga je naar de carnaval: als clown op stelten, als piraat, of als George Bush?
Als piraat! Dat lijkt me mooi. Lekker varen op een schip en af en toe een vijandige overname.

Je bent wel agressief aangelegd.
Nee hoor, helemaal niet. Ik ben ontzettende rationeel en pragmatisch. Op mijn werk zullen we dan ook niet zo snel ruzie krijgen, want mijn collega's zijn ook allemaal van die rationele mensen.

Erik van Muiswinkel is boos dat de Nederlandse sporters naar de Olympische Spelen gaan. Wat vind jij, zouden ze hier moeten blijven?
Ik snap wel wat hij bedoelt, maar ik ben het niet met hem eens. Als ik een sporter was, zou ik zeker gaan. Volgens mij zou er heel goed een positief effect uit kunnen gaan van de Spelen in een land als China.

Ben jij verantwoordelijk voor dingen die in China gebeuren?
Nee, dat is te ver weg. Je weet niet wat er speelt, niet wat je kunt doen. Ik probeer dat dichterbij, bijvoorbeeld met een door mij bedacht project van Quintel met goede doelen. Daarin koppelen we goede doelen aan onze kennis en die van een van onze klanten.

Gekloonde koe, of liever een tomaat uit eigen tuin?
Een tomaat uit eigen tuin! Dat is toch het lekkerste. Dat deden we vroeger ook. Techniek is mooi, maar het kan lang niet altijd tippen aan de natuur.
Gerelateerde artikelen


Gebruikte Tags:


Reageren?(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Terug naar www.frankmulder.info