Nobiles (april 2008)

Buurten bij de baas - Erwin van der Valk

Frank en Freek zijn op zoek naar de mens achter de manager. Deze keer: Erwin van der Valk (38), marketing manager Telecom bij Samsung Electronics Benelux. Ben je goed in het bakken van lucht? Heb je iets met Korea?

390 x bekeken

Frank en Freek zijn op zoek naar de mens achter de manager. Deze keer: Erwin van der Valk (38), marketing manager Telecom bij Samsung Electronics Benelux.

Het bevreemdende decor voor dit interview vormt een Amsterdamse diamantfabriek. Diamantbewerkers zijn ernstig bezig hun unieke 121-vlaks sieraden te slijpen, terwijl wij in onze lederen fauteuils van alle kanten worden voorzien van colaatjes en dure broodjes. Vanaf het teakhouten bureau lacht een Rolex van 400.000 euro ons vrolijk toe.

Gezellig, zo'n rolex binnen handbereik.
Haha. Vandaag hebben we een speciaal event voor onze klanten, de dealers. We leggen ze volledig in de watten en die Rolex, ja, die draagt bij aan de beleving. Exclusiviteit, dat is wat we ze willen laten voelen.

Je hebt tijdens je opleiding geleerd hotels te runnen. Kan je dan automatisch ook mobieltjes verkopen?
Toen ik besloot om bij een telefoonbedrijf te solliciteren, Phones 4 U, zei mijn toekomstige baas: 'Volgens mij heb je geen verstand van marketing, maar we kunnen het vast goed met elkaar vinden'. Maar volgens mij is er wel een duidelijk verband: bij 'hospitality marketing' leer je hoe je ontastbare proposities moet vermarkten: een hotel is honderd procent beleving.Dat komt me hier bij Samsung goed van pas.

Aha...
Ik bedoel dat het bij producten zoals mobiele telefoons steeds meer om de beleving gaat, net als bij een hotel of in een café. Daar betaal je bijvoorbeeld 2,50 voor een biertje, ook al kun je het voor een kwart bij de supermarkt krijgen. Een telefoon is een van de belangrijkste producten voor mensen tegenwoordig. Het is meer dan alleen een gebruiksvoorwerp.

Je bent dus goed in het bakken van lucht.
Nee, ik ben wars van die term! We verkopen een beleving en die moet voor honderd procent echt zijn. Een telefoon is een symbool van iemands levensstijl. Mensen die een Armani telefoon kopen, geven we echt het fijne gevoel dat ze bij de selecte groep Armani telefoonbezitters horen. En dat is geen gebakken lucht.

En wat is dit voor apparaatje?
Hiermee kun je live tv kijken op je mobiel. Je kunt zelfs een tweede zender in de gaten houden. Heel bijzonder, het is nog niet op de Europese markt. En dit - dit is de nieuwe Ladyphone. Onzin? Nee hoor, mensen willen het zelf. Ze willen bij een club horen.

Wat zou je nou het liefste verkopen als er geen Samsung bestond?
Nou, ik zou eerst eens twee jaar niets verkopen. En gewoon iets gaan doen voor de maatschappij. Niet dat ik geitenkeutels zou gaan scheppen op de kinderboerderij, maar ik zou best in een seniorenorganisatie willen werken om ervoor te zorgen dat mensen zonder familie de zon over hun bol kunnen laten gaan. Als ik daarna weer commercieel werk zou gaan doen, zou ik toch weer telefoons verkopen. Mensen zeggen wel eens: Van der Valk is bellen, en bellen is Van der Valk.

Bel je in de trein, of staat Van der Valk daar even uit?
Ik bel alleen als mensen er geen last van hebben. In de trein dus niet, of het moet op een rustige plek zijn.

Rijden we over dertig jaar nog in auto's, denk je?
Ja, maar of ze nog op wielen rijden, dat betwijfel ik. We hebben prima infrastructuur, die zullen we vast nog heel lang gebruiken. De grond langs snelwegen wordt straks de beste grond, als auto's geen overlast meer veroorzaken.

Wie uit het koningshuis zou je graag in een Samsung campagne willen opvoeren?
Mag ik iemand anders kiezen? Ik zou wel iemand willen als Luns, de conservatieve katholieke NAVO-chef van het oude stempel, op het moment dat hij voor het eerst een mobieltje vasthoudt. Ha! Dat zou niet de sterkste campagne worden, maar wel eentje met een glimlach.

Hoe vind je rust in een druk bedrijf?
Gamen! En ik lees massa's stripboeken. En leesboeken. Ik houd van theater. En ook m'n kinderen, ik kom echt tot rust als ik met m'n kind van één door de supermarkt ren.

Wat is het beste stripboek?
Guust Flater, de serie. Het laatste verzet tegen de bureaucratie.

Heb je iets met Korea?
Nou, zakelijk natuurlijk wel. Samsung is alles daar, het heeft hotels, benzinestations, verzekeringen. Ik heb wel bewondering voor dat land, dat zo snel uit z'n isolement is gegroeid. Er zitten plussen en minnen aan. Ze handelen - in tegenstelling tot Nederlanders - op basis van wantrouwen. Je kunt een jaar lang fijn met iemand praten, maar je moet eerst presteren voor hij je vertrouwt. En als je faalt, ben je het zo weer kwijt. Het is echt een harde prestatiemaatschappij, maar ik kan daar wel tegen.

Zit je liever in New York, in de Thaise jungle of aan het Hollandse strand?
IJsland. Als je Reykjavik uitrijdt kom je niemand tegen, hooguit een verdwaalde pony. Daar zie je de wereld geboren worden. Of er dekking is? Overal. Maar op vakantie staat-ie uit, mijn telefoon.

Billy Christal speelde onlangs voor een miljoen een dag mee met de New York Yankees. Wat zou jij doen met een miljoen als het in één dag op moest?
Dat doet me denken aan Brewster's Millions, zo'n slechte film die we toch allemaal hebben gezien. Ik zou een jaar vrijheid bijkopen. O, dat mag niet. Ik heb eigenlijk geen wilde dromen. Ik hoef geen Porsche, en van meespelen met Ajax gaat mijn hart ook niet sneller kloppen. Ik zou eurocommissaris Neelie Kroes wel eens een dag willen vervangen als ze een boete uitdeelt aan een groot bedrijf. Ik heb veel bewondering voor wat zij klaarspeelt.

Wist je dat de metalen in de mobieltjes vaak uit dubieuze mijnen in Afrika komt? Moet Samsung dat oplossen?
Daar nemen we onze verantwoordelijkheid voor. De klant rekent ons daar anders op af, die gaat steeds meer letten op sociale en ecologische aspecten.

Waarom gaan mobieltjes altijd zo snel kapot? Doen jullie dat expres?
Dat gaan ze niet! Dat is echt een broodje-aapverhaal. Je moet er alleen goed mee omgaan. Belgen doen dat veel beter, dat zie je al als ze hun telefoon op tafel leggen. Zij krijgen het niet gratis bij een abonnement, zoals Nederlanders. Zij stoppen hun telefoon ook niet bij de sleutels in hun zak. En ook een batterij, met goed gedrag kun je hem jarenlang gebruiken.

Bedankt voor het interview. Doe je dat vaak?
Ja, maar meestal gaat het om onze toestellen en niet om mij. Dit vind ik echt leuk!
Gerelateerde artikelen


Gebruikte Tags:


Reageren?(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Terug naar www.frankmulder.info