Nobiles (mei 2008)
Buurten bij de baas - Andrew Hooke
Frank en Freek zijn op zoek naar de mens achter de manager en drinken er een kopje koffie bij. Deze keer: Andrew Hooke (48), marketing manager van Junior Senior. Geloof je in vooruitgang? Wat voor speelgoed zou je het liefst kopen?
82 x bekeken- Lees ook: Buurten bij de baas - John Halmans (Nobiles)
Vandaag een keer geen megafabriek, kantorencomplex of bedrijventerrein, maar trams, graffiti en cafeetjes. We bevinden ons in hartje Amsterdam, waar we een afspraak hebben met Andrew Hooke (48), reclamebaas met roots in Australië. Zijn bedrijf, marketingbureau Junior-Senior, is gespecialiseerd in het bereiken van kinderen en jongeren met reclame voor bijvoorbeeld Lays, Chupa-Chups en Fristi. In het raam staan een levensgrote Fristar, samen met wat andere requisieten van succesvolle campagnes uit het verleden.
Jullie zijn voorlopers op het gebied van in-game-marketing. Vinden gamers dat eigenlijk niet vervelend, reclame in hun spel?
Nee, ze vinden het juist een verbetering, blijkt uit onderzoek. En eigenlijk is dat ook heel logisch, want we vinden het allemaal normaal dat een Formule-1-auto op een racecircuit onder een billboard door rijdt. En dat geldt ook voor reclame in een stadscentrum, merken op kleding of reclameborden langs het voetbalveld.
Ben je zelf een gamer?
Nee. Nou ja, een beetje. Zo af en toe met een vriend van me. Doen we een of andere shooting game. Maar het is niet goed voor mij hoor, dat gamen, ik word er helemaal hyper van.
Jullie campagne zegt dat gamen gezond is. Vitamine G. Dat is dan toch onzin?
Nee hoor, die campagne bestond vooral uit wetenschappelijke feiten die laten zien dat je motoriek verbetert als je veel gamet. Bovendien kan het educatief zijn. Mijn dochtertje ontdekte laatst spelenderwijs dat je groen krijgt als je geel en blauw mengt. Kijk, wij zeggen niet dat je de hele dag moet gamen, maar benadrukken dat het goed voor je kan zijn. Je moet ook niet de hele dag koffie drinken, dat is ook ongezond.
Wat was jullie beste campagne?
Dat weet ik niet. We doen meer dan honderden verschillende opdrachten per jaar. Daarbij ben ikzelf geen creatief brein, mijn taak is het boosten van de sales. Daar word ik blij van en daar ben ik goed in.
Dat heb je op een universiteit in Australië geleerd?
Nee, mijn achtergrond is het bedrijfsleven. Ik zat bij een verpakkingsmultinational in Singapore en kwam naar Europa om nieuwe markten aan te boren. Ik ben min of meer toevallig hier terecht gekomen. Bij Junior-Senior zochten ze iemand met ervaring van groei, internationaal zaken doen, enzovoort. Het klikte meteen.
En toen ging je van een multinationale gigant naar een reclameclubje in Amsterdam.
En het is geweldig! Ik geef nu leiding aan 30 man in plaats van aan 3000. Dat is veel fijner. In een groot bedrijf zit je op zo'n enorme afstand van je product, terwijl in een klein bedrijf alles wat je aanraakt een hartslag heeft. In grote bedrijven zitten de fouten verstopt in de rotzooi, en je wordt groot. En dik en lui.
Waar komen trends vandaan?
Oh, overal. Zelfs af en toe uit Nederland, denk maar aan reality tv. De komende jaren denk ik dat veel trends gelieerd zullen zijn aan de mobiele telefoon en het internet. De leeftijd waarop kids hun eerste telefoon krijgen zakt nog steeds. En het internet, dat gaat maar door. Weet je dat er nog steeds bedrijven zijn die zich afvragen of internet wel iets voor hen is?
Geloof je in vooruitgang?
Misschien. Toch wilde ik wel dat ik in de achttiende eeuw geboren was. In een eeuw van onwetendheid, waarin nog niet voor alles om je heen een verklaring was en elk stipje op de kaart ontdekt was. We weten nu veel te veel. Maar ja, het leven was waarschijnlijk alleen leuk als je extreem rijk was.
Wie is je held?
Mijn vader. Om vijf uur stond hij op om voor zijn schapen te zorgen, om drie uur 's middags ging hij werk doen voor het gemeentebestuur van Melbourne en 's nachts ging hij weer naar zijn schapen. Hij was fantastisch. Ik ben niet slim genoeg om hem te kunnen nadoen.
Weet je dat veel mensen negatief zijn over reclame voor kinderen?
Ik ben ook wel eens gefrustreerd over de tv, maar dat betekent niet dat de tv slecht is. Ik begrijp het wel hoor. Ik vind het ook irritant als mijn dochtertje zeurt om een nieuwe Barbie. Maar ik vind het niet slecht. Ik vind het alleen irritant.
Het schijnt dat ze er materialistisch van worden. Dat zeggen onderzoekers.
Alles wat we doen, is spullen maken die mensen willen. Ik heb genoeg bedrijven gezien die hun producten als een gek marketen, maar toch failliet gingen omdat mensen het gewoon niet kochten. Mensen gaan spullen echt niet willen door reclame. Reclame is just the messenger. Mensen willen gewoon altijd iets nieuws.
Ze willen altijd iets nieuws?
Ja. Soms valt het me op hoe veel geld mijn vrienden uitgeven aan hun kinderen, aan speelgoed en kleding, en dat beangstigt me. Ik weet wat die kinderen missen, ik had tot mijn vijftiende geen tv dus ik speelde veel meer buiten. Maar wie ben ik om dat te zeggen? Ik heb misschien wel heel leuk speelgoed gemist, vroeger.
Wat voor speelgoed zou jij nu het liefste kopen?
Dure antieke spullen. Ik heb in Utrecht een oud 16e-eeuwse geweer gevonden voor honderd euro. Als ik geen vrouw had die me ervan weerhield, zou ik mijn huis ermee volstoppen.
Hoe zou je in Australië reclame voor Nederland maken?
Ik had laatst familie op bezoek en die waren echt sprakeloos toen ze zagen hoe veel mensen hier rondfietsen. Dat is echt uniek. Maar of je dat 32 uur verderop gaat vertellen: de mensen in nederland fietsen allemaal. Haha. Nou ja, misschien de architectuur. Ik weet het niet.
Waaraan irriteer je je in Nederland?
Graffiti. Jullie zijn jong, jullie vinden het zeker mooi?
Soms, in tunnels of zo.
Dat dacht ik al. Hoe halen die sukkels het in hun hoofd om op andermans spullen hun viezigheid te spuiten? Belachelijk!
Mooiste Nederlandse woord?
Scheveningen. Alleen al omdat ik het kan zeggen. Scheveningen.
Voor een diepteinterview met Andrew Hooke over de ethiek van marketing aan kinderen, lees ons boek Moet Groei?.
Gerelateerde artikelen
- Buurten bij de baas - René van der Bruggen (Nobiles)
- Buurten bij de baas - John Halmans (Nobiles)
- Buurten bij de baas - Erwin van der Valk (Nobiles)
- Buurten bij de baas - William Schonewille (Nobiles)
- Buurten bij de baas - Matthijs Bierman (Nobiles)
Gebruikte Tags: bazen