Nobiles (augustus 2008)

Buurten bij de baas - René van der Bruggen

Frank en Freek gaan op zoek naar de mens achter de manager. Deze keer: René van der Bruggen (60), voorzitter Raad van Bestuur van Imtech. Verdoet u uw tijd wel eens? En weet u waarom er nog geen waterstofauto's rondrijden?

537 x bekeken

De baas is nog even in vergadering. Maar dat geeft niet, zegt de communicatiemanager, want hij weet ook alles over Imtech. "Imtech is een snelgroeiend, succesvol bedrijf dat interdisciplinaire oplossingen aanbiedt voor complexe vraagstukken. Vaak is dat een combinatie van elektrotechniek, bouwkunde en werktuigbouw. Neem het Panamakanaal, waar we schepen technische ondersteuning bieden vanaf een boot. Door middel van overnames en autonome groei willen we over 4 jaar een omzet van 5 miljard hebben." Zozo, dat is een boel. Maar daar is de baas.

Goedemiddag. We horen net over uw bootje in Panama. Wat is de meest exotische plek waar jullie werken?
Fort Lauderdale, in Florida, misschien?

Niet echt exotisch, maar goed. Wat vindt u het leukste dat Imtech maakt?
Het leukste? We maken zo veel. We maken hele systemen. Van een stuk dom asfalt maken wij een slimme snelweg boordevol hoogwaardige technologie. Van een stuk dom staal bouwen we een hyperintelligent jacht voor een oliesjeik. En op het grootste werkschip ter wereld zorgen wij voor de hele besturing, zodat er op 2,5 km onder de zeespiegel oliepijpleidingen gelegd kunnen worden. Daar ben ik inderdaad wel trots op.

Vindt u het dan ook leuker dan anderen om in de file te staan, omdat u voor de matrixborden heeft gezorgd?
Ik vind het wel leuk. Ik denk dan aan de verkeerscentrales die we hebben gebouwd, met videomuren waar alle beelden met verkeersinformatie op worden geprojecteerd. Sommige producten van ons vind ik zelf ook wat minder leuk, zoals de trajectcontrole. Dat werkt helaas verschrikkelijk goed.

Dus u doet niet het raamwerk, maar de rest.
Precies. Klimaatbeheersing, bijvoorbeeld, in de Gazprom-Arena van Zenith Sint Petersburg. Waar het in het stadion altijd tien graden moet zijn, al is het buiten 50 graden onder nul.

U houdt van sport, hebben we ontdekt. Van marathonlopen. Waarom kunnen Oost-Afrikanen dat zo goed?
Gewoon, omdat ze dat gewend zijn. Ze zijn veel harder opgevoed en moesten al tien, twintig kilometer naar school lopen. Dat doen ze rennend. En bovendien: ze zijn heel fanatiek. Hardlopen geeft hen de mogelijkheid om aan hun armoede te ontkomen, dat motiveert.

Heeft u voor het lopen van 42 kilometer dezelfde eigenschappen nodig als voor het leiden van een bedrijf?
Dat weet ik niet. Je moet wel kunnen volhouden. Je moet echt door het gaatje gaan, lichamelijk en misschien moet je dat als bestuurder geestelijk ook wel doen.

Wie schopt het nog een keer tot premier, denkt u?
Nou zeg, je doet net of het een eer is. Je werkt zeven dagen per week, je wordt constant afgezeken en je verdient ook nog eens bijna niks. Mij lijkt het een drama.

Zou uw bedrijf nog beter zijn als de helft van de top uit vrouwen bestond?
Dat zou best kunnen. In elk geval niet slechter. Het probleem is dat zo weinig vrouwen een technische opleiding doen. Op TU's niet en op ROC's al helemaal niet. Jammer, want de vrouwen die we hebben zijn steen- en steengoed.

Wat zou u het liefst stiekem doen op de warmste dag van het jaar: de bestuursnotulen ongelezen weggooien, uitslapen en Ice Age kijken of een zwembadje op uw werkkamer zetten?
Een zwembadje neerzetten. Ik hou wel van zwemmen. Eenmaal in bad kan ik trouwens net zo goed het lezen van de notulen een keer overslaan. (aanvulling van de communicatiemanager: "Ja, want de notulen leest 'ie toch niet als dat hem uitkomt!")

Verdoet u uw tijd wel eens?
Ja hoor, ik besteed wel eens een paar uur aan nadenken over de lange termijn. Een beetje filosoferen over de toekomst van het bedrijf, heel prettig. Maar wat een vragen zeg, waarom willen jullie dat allemaal weten?

Omdat we in onze rubriek altijd op zoek gaan naar de mens achter de manager. U dacht zeker dat we iets over Imtech wilden weten!
Ja, dat had ik wel verwacht. En jullie hopen dat er deze keer ook weer een mens achter zit.

Dat valt nog te bezien, natuurlijk. Eet u uw bord altijd leeg?
Als ik zelf opschep wel en anders per definitie niet. In een restaurant eet ik meestal de helft van elke gang, dat heb ik mezelf aangeleerd. Meer dan vier hele gangen krijg ik nooit op.

Uw jaarverslag bulkt van de groei. U wilt groter, groter en groter. De winst moet van 5% naar 6%. Dat snappen we niet zo goed. Het is toch prima als u quitte speelt?
Nee, want als je kapitaal wil aantrekken op de beurs, moet er meer te verdienen zijn. En dat kapitaal hebben we nodig omdat we anders niet kunnen groeien.

Maar waarom wilt u dan zo groot worden?
Om onze kennis te behouden, moeten we groeien. De markt in Nederland voor cleanrooms in chipsfabrieken is bijvoorbeeld uitgeput. Als we niet uitbreiden naar andere landen, is onze kennis verouderd op het moment dat er in Nederland weer vraag is. Natuurlijk, we doen ook overnames. Maar we merken dat we de beste technici krijgen als we internationale opdrachten doen. We worden beter als we dynamisch blijven.

Donald Duck, De Groene Amsterdammer of Felderhof?
Doe de Donald Duck maar. De Groene vind ik een beetje saai. En Felderhof, wat is dat? Ja, die man van de tv, maar ik wist niet dat hij een eigen tijdschrift had. Of ik ook een eigen tijdschrift zou willen? Over mijn lijk.

Bent u wel eens boos?
Als er weer eens vijf keer dezelfde fout is gemaakt, dan wel. Maar die boosheid is voor een deel gespeeld hoor, en die is ook snel weer over.

Weet u waarom er nog steeds geen waterstofauto's rondrijden, terwijl de technieken er zijn?
Omdat je voor waterstof nog steeds energie nodig hebt. En geen enkele duurzame energie kan rendabel worden opgewekt. Dat neemt niet weg dat het onbegrijpelijk is dat we zo'n bijzonder materiaal als olie, waar we alles van kunnen maken, gewoon opstoken. Dat kan toch niet? Het raakt een keer op. Alternatieven zijn duur, maar daar zouden ze echt op moeten inzetten.
Gerelateerde artikelen


Gebruikte Tags:


Reageren?(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Terug naar www.frankmulder.info