De Pers (2 april 2008)
Meer openheid omstreden beleggingen banken
Heeft uw bank u verteld dat uw spaargeld wordt belegd in olie, wapenfabrikanten en schadelijke mijnbouw? Waarschijnlijk niet, omdat uw bank daarover zijn mond houdt.
214 x bekeken- Lees ook: Bevrijd van de markt (Nederlands Dagblad)
Als het aan liefdadigheidsorganisatie Oxfam/Novib ligt, komt daar verandering in. Vanaf begin 2009 moeten consumenten op internet het beleid van de acht tot tien grootste Nederlandse banken kunnen vergelijken op een aantal belangrijke maatschappelijke onderwerpen. "Met een paar andere maatschappelijke organisaties gaan we een zogenaamde benchmark creëren, zodat consumenten kunnen achterhalen of hun bank met hun geld in kinderarbeid, wapenhandel, gaswinning of schadelijke mijnbouwprojecten", zegt Peter Ras, lobbyist bij Oxfam/ Novib.
Ook klimaatverandering wordt een belangrijk thema op de vergelijkingssite. Uit onderzoek van Milieudefensie vorig jaar bleek dat Fortis, ING, ABN Amro en Rabobank 118 miljard euro investeren in de productie van fossiele brandstoffen, tegenover een schamele 6,9 miljard aan investeringen in duurzame energie.
Deze kritiek is te gemakkelijk, vindt Angelien Kemna, hoogleraar Corporate Governance in Rotterdam en tot vorig jaar bij ING verantwoordelijk voor 400 miljard euro aan beleggingen. "Als een bank een paar procent lager performt dan de concurrent, wordt hij knalhard afgerekend. Ik ben daar heel fel op: het individu moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Waarom geeft niemand thuis als het gaat om het kopen van een zuinige auto? Een bank heeft amper speelruimte."
"Maar de bank vertelt dat individu niet wat er met zijn geld gebeurt", zegt Ras. Aan een rekeningafschrift bij de ABN Amro is niet te zien dat de bank 680 miljoen euro belegt in Petrochina en Sinopec. Deze Chinese oliebedrijven voorzien de Soedanese regering van inkomsten om wapens te kopen die worden ingezet in het Zuiden en in Darfur. Steven Spielberg wil om deze reden niet meedoen aan de openingsceremonie van de Olympische Spelen en ook pensioenfonds PGGM heeft alle aandelen PetroChina van de hand gedaan.
ABN Amro wil hier desgevragd geen commentaar op geven. Pas na de fusie met Fortis wordt een nieuw beleid voor maatschappelijk verantwoord ondernemen ontwikkeld, zegt de woordvoerder. "Bovendien is het een ingewikkelde kwestie. Het gaat om grote conglomeraten waarbij een schadelijk project misschien maar een klein onderdeel uitmaakt van hun activiteiten."
Financiële markten lijken uit winstbejag een oogje dicht te doen bij investeringen die schadelijk zijn voor mens en milieu. Zowel Fortis, ING als ABN Amro beheren of bezitten aandelen in wapenproducenten, zoals BAE. Deze grootste wapenproducent van Europa levert wapens aan Zimbabwe, Egypte, India, Irak, Libië, Saoedi-Arabië en Venezuela.
"Maar wie zijn de financiële markten?", vraagt Kemna. "Dat zijn spaarders en beleggers, individuen dus, die gewoon een goed pensioen willen. Pas als dat individu op Zembla ziet dat zijn pensioengeld wordt gestoken in wapenbedrijven, gaat hij sputteren. Daarvan zeg ik nou: sorry, maar dat vind ik naïef. De optie om in een duurzaam fonds te investeren, die is er al jaren. Je kan zelf kiezen. En anders kun je ook nog naar de ASN Bank of de Triodos Bank, die alleen in duurzame bedrijven investeert."
Een medewerker van een Nederlandse bank vindt het te makkelijk om de pijlen op banken te richten. "De grootste afnemer van landmijnen is de Amerikaanse regering. En wie koopt de staatsobligaties? Iedereen!"
"Dat ontslaat banken in Nederland natuurlijk niet van hun verantwoordelijkheid", regageert Ras. Overigens vindt hij dat er enige vooruitgang is. "We hebben met de banken pittige gesprekken gevoerd na ons onderzoek over wapenproductie. ABN Amro heeft beloofd te stoppen met bedrijven die op welke manier dan ook betrokken zijn bij clustermunitie. Ondertussen willen wij consumenten de mogelijkheid bieden om te achterhalen wat hun bank werkelijk doet met hun geld, zodat ze hun bank kunnen aanschrijven of eventueel kunnen overstappen op een duurzame bank."
Gerelateerde artikelen
- We moeten waarde uit het bos halen (overig)
- De Bruderhof (3) - Jutta en Detlef (Karavaan der Zotten)
- Hete hangijzers in het voedselsysteem (3) - Keurmerken (De Groene Amsterdammer)
- De toekomst is van kurk (De Groene Amsterdammer)
- Hete hangijzers in het voedselsysteem (2) - landbouw zonder overheid (De Groene Amsterdammer)
Gebruikte Tags: duurzaam, geld, olie, recht, wapenhandel