Nobiles (maart 2008)

Buurten bij de baas - Matthijs Bierman

Frank en Freek buurten bij de baas en drinken er een kopje koffie bij. Deze keer: Matthijs Bierman (43), directeur Triodos Bank Nederland. Bent u antroposofisch? Moet Ajax van de beurs?

806 x bekeken

We zijn in Zeist. Aan de Utrechtseweg ligt, ingeklemd tussen de gebouwen van de Triodos Bank, een kleine katholieke begraafplaats. Hoewel de graven anders doen vermoeden gaat het hier om een tuin, de tuin waarin de medewerkers van Triodos in de vroege lentezon hun pauzewandelingetjes maken. Tijdens kantooruren is de begraafplaats open voor bezoekers. Zoals wij. Maar dat doen wij binnen, waar wij een kopje koffie gaan drinken met Matthijs Bierman, directeur van Triodos Bank Nederland.

Triodos is vast het eerste bedrijf met een eigen begraafplaats.
Dat zou best eens kunnen. In onze arbeidsvoorwaarden hebben we opgenomen dat onze mensen hier begraven kunnen worden. Nee, grapje. Een jaar of dertig geleden stond hier nog een katholieke kerk. Toen wij de gebouwen overnamen, moesten wij ook de begraafplaats kopen.

Hoe bent u hier terechtgekomen?
Ik heb bedrijfskunde en rechten gestudeerd. Ik heb de commerciële wereld leren kennen door een stage bij Shell Singapore en een advocatenkantoor in Amsterdam, maar na mijn studie koos ik - in plaats van militaire dienst - voor ontwikkelingswerk. Als bedrijfsadviseur hielp ik jonge mensen in Botswana met het opzetten van een eigen bouwbedrijfje. Eenmaal terug wilde ik het liefst een combinatie tussen deze beide werelden.

Idealistisch en zakelijk.
Ik ben niet zo gemotiveerd om me een slag in de rondte te werken voor de winst van een aandeelhouder, ik wil bijdragen aan iets wat echt zinvol is. Maar dat neemt niet weg dat ik me wel thuisvoel in een zakelijke omgeving. Bij Triodos begon ik met het verstrekken van leningen aan ondernemers die meerwaarde wisten te creëren op ecologisch, sociaal of cultureel vlak.

Volgens Jort Kelder zijn jullie een gevaarlijke club antroposofen.
Ha, je moet dat wel in zijn context zien! Jort Kelder was persoonlijk gepikeerd over een geval waarbij Triodos een krediet geweigerd had, hij dacht dat dat om persoonlijke redenen was. We hebben het goed uitgepraat.

Maar bent u een antroposofische bank?
We zijn geen antroposofische bank, ik ben geen antroposofische bankier, ik ben geen antroposoof. De oprichters dertig jaar geleden wel. Maar de ontwikkeling van de mens, die in hun gedachtegoed centraal stond, hebben we nog steeds als doel. We willen investeren in ondernemingen die duurzaam zijn en de menselijke waardigheid hoog in het vaandel hebben.

Geen olie, clusterbommen of kinderarbeid.
Nee, en onze rente doet niet eens onder voor de rente van banken die dat wel doen. We investeren in ondernemers die echt pionieren. Zoals een timmerfabriek voor doven, in Groningen. Of het opzetten van een bedrijf dat eerlijk verhandeld fruit importeert. Daarnaast hebben we speciale fondsen voor investeringen in bijv. mikrokrediet, duurzame energie, kunst en cultuur.

Wie gaat de Amerikaanse presidentsverkiezingen winnen?
Ik hoop Obama, maar ik ben bang dat McCain wint. Hoewel hij niet de slechtste Republikein is die je kan hebben. Obama en McCain kunnen het establishment beter opschudden dan Hillary.

Maakt geld gelukkig?
Nee. Geld is niet meer dan een instrument. Maar wel een instrument waarmee je dingen kunt doen, waar jij of anderen gelukkiger van worden. Dat is onze boodschap. Voor Triodos is winstmaximalisatie dan ook expliciet geen doelstelling.

Over gerichtheid op winst gesproken: moet Ajax de beurs verlaten?
Het interesseert me eerlijk gezegd niet. Ik vind het wanstaltig hoe de diepte van de zakken van de clubeigenaren bepaalt wat er gebeurt. Je weet toch dat bedrijven aan de beurs altijd zijn onderworpen aan de tucht van het winstbejag? Dus als ik toch antwoord moet geven: als sportclub zou ik nooit naar de beurs gaan.

Wat vindt u van het plan van de FIFA om clubs te verplichten om maximaal vijf buitenlanders op te stellen?
Het lijkt me goed. Haha, ik heb in deze minuten meer over voetbal gepraat dan in het hele afgelopen jaar. Ik weet niet of je de Europese regels over vrij verkeer van arbeid kunt omzeilen, maar steden die het tegen elkaar opnemen, dat is toch veel spannender? Op die manier zou Cambuur misschien een keer hoge ogen kunnen gooien.

U kent Cambuur! Komt u uit Leeuwarden?
Hoe raad je het!

Wie of wat zou volgens u vandaag nog mogen verdwijnen uit Nederland?
Nou, er zijn wel organisaties waar ik lid van ben, voor mijn auto, of voor mijn beroep als werkgever, waar ik me flink aan erger. De uitspraken die ze doen, over CO2-emissies bijvoorbeeld, die doen ze niet namens mij.

Volgens het CBS werken veel vrouwen in deeltijd, ook als ze geen kinderen hebben, en dat schijnt heel erg te zijn. Is dat zo?
Natuurlijk is vergrijzing een probleem waarvoor we geld moeten hebben, maar van dat soort gepraat word ik altijd erg moe. Een hogere arbeidsparticipatie goed voor de maatschappij? Het is vooral goed voor het bruto nationaal product.

Wat zou u doen naast uw deeltijdbaan?
Ik zou meer toneel gaan spelen. Nu heb ik maar een keer per week tijd, waardoor ik maar aan een voorstelling per jaar kan meedoen. Als het zou kunnen, zouden dat er drie zijn.

Welke tafeltennisser zou u graag een keer willen coachen?
Een tafeltennisser willen coachen? Haha. Ik ken er wel een hoor, wacht even... ja, ... Vriesekoop.

Die is gestopt, dat gaat niet meer lukken. Li Jiao is op dit moment de beste Nederlandse. Zij gaat naar de Olympische Spelen. Zou u dat doen?
Ja, ik zou niet thuisblijven omdat je kritisch bent over de mensenrechtensituatie daar. Sport is een fantastische manier om mensen bij elkaar te brengen. Samen te sporten, te praten. Sport verbroedert. Je zou alleen kritisch moeten kijken of je niet gebruikt wordt. Hoewel dat natuurlijk altijd een beetje gebeurt.

Wat kiest u: in de file staan, wachten voor een rood sein of een aansluiting missen?
Ik ben vrij goed in mijn ziel in lijdzaamheid bezitten.

Zo, en u bent ook goed in moeilijke zinnen.
Ik bedoel dat ik goed kan wachten, ik ga me niet opwinden. Overigens zit ik het liefst in de trein, want dan kun je nog een boek lezen. Ik ben sowieso voor de trein. Ik snap niet waarom we niet met z'n allen volledig inzetten op het OV. In de hele Randstad vier baanvakken naast elkaar.

Maar u bent geen gehaast type, dus. Heeft u dat uit Botswana?
Ja, misschien wel. Mensen hebben daar veel meer tijd en veel minder haast.

Hebt u tips voor starters die voor een mooie loopbaan willen kiezen om niet gestresst het leven door te rennen?
Laat je niet gek maken door het idee dat carrière hetzelfde is als geld verdienen. Laat je niet ongemerkt de ratrace inluizen. Zoek iets wat bij je past, dan vind je het niet erg om hard te werken.
Gerelateerde artikelen


Gebruikte Tags:


Reageren?(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Terug naar www.frankmulder.info