Archief

terug naar frankmulder.info

Ongeloof werkt als geloof, zeggen sociologen

in: Trouw (4 juli 2013)

Het atheïsme trekt in religieuze landen vooral hoger opgeleiden, zeggen sociologen. In seculiere landen mensen met minder scholing.

>> meer...


Ook de moderne mens heeft z'n mythes

in: Trouw Letter & Geest (29 juni 2013)

De maatschappij versplintert en mensen voelen zich steeds meer ontheemd, maar dat betekent niet dat er geen verbanden en religies meer zijn. Integendeel: modernisering gaat juist gelijk op met nieuwe mythes en nieuwe religies. Zegt Stef Aupers, socioloog in Rotterdam.

>> meer...


China, wereldleider?

in: Trouw (29 juni 2013)

China is in crisis. Natuurlijk, het heeft de mooiste groeicijfers ter wereld, de meeste zonnepanelen, de grootste autoproductie, de meeste hogesnelheidslijnen, de meeste miljoenensteden en de meeste miljardairs. Maar het is een reus op lemen voeten, en de leiders weten dat.

>> meer...


Rabbi's strijden voor Palestijnse rechten

in: Trouw (13 mei 2013)

Rabbi Yehiel Grenimann komt op voor de rechten van Palestijnse boeren en bedoeïenen. "Ik wil ze helpen, maar ik wil ook het jodendom redden."

>> meer...


We werken ons te pletter, maar zijn nooit tevreden

in: Trouw (6 april 2013)

Economen zouden het verhaal van Faust er weer eens bij moeten pakken, zeggen Robert en Edward Skidelsky, een filosoof en een Hogerhuisbaron, in hun nieuwe boek over economische groei. Faust leerde dat je voor het grenzeloos najagen van je verlangens altijd een keer de rekening krijgt.

>> meer...


De muisklik is niet zaligmakend

in: Trouw (30 maart 2013)

Weg met het jubelgeloof in Facebook en Google, we moeten weer seculier en historisch naar techniek gaan kijken. Dat zegt Evgeny Morozov in zijn nieuwe, ijzersterke boek To Save Everything, Click Here. Het nieuwe boek van internetgoeroe Jaron Lanier valt daarbij in het niet.

>> meer...


Hoe groen is de ASN?

in: Trouw De Verdieping (4 februari 2013)

De ASN Bank blijkt bijna de helft van al het spaargeld gestoken te hebben in doodgewone hypotheken, vooral via de SNS. Is dat erg? Is dat duurzaam?

>> meer...


Om onze rijkdom hoort geen hek

in: Trouw Letter & Geest (21 december 2012)

Voor handel en kapitaal zetten we de grenzen open, maar als het gaat om armoede en migratie denken we nog puur in nationale hokjes. Dat is krom, vindt hoogleraar politieke geografie Henk van Houtum.

>> meer...


Geef de Chinezen maar weer de schuld

in: Trouw De Gids (7 juli 2012)

We zijn op weg naar een grondstoffenarmageddon en we doen niks. Dat zegt Dambisa Moyo in haar nieuwe boek Winner Take All. De enige die wel iets doet, is China. En hoe.

>> meer...


Italiaanse ondernemers willen eerlijk delen

in: Trouw (16 mei 2012)

Niet nemen, maar geven. Dat is de cultuur die de ondernemers van het katholieke netwerk Economie van Gemeenschap willen verspreiden. "We lijden aan het koning Midassyndroom."

>> meer...


Kevin Kelly: technologie heeft een eigen wil

in: Trouw (15 maart 2012)

Technologie heeft een eigen wil, zegt Kevin Kelly, internetgoeroe en oprichter van technologiemagazine Wired. En het maakt ons betere mensen.

>> meer...


Bloedvergieten als werk

in: Trouw (13 maart 2012)

"Ik was een keer in Charkov en daar was op de binnenstad na alles verwoest. Een prachtige stad, waar ik prachtige herinneringen aan heb. Iedereen sprak wel wat Duits. Mooie omgeving. Ook met de vrachtwagen ben ik overal geweest. Overal dwangarbeidsters."

"Dat meen je niet!"

"Ze legden wegen aan. Bloedmooie meisjes. We reden erlangs en trokken ze gewoon de auto in, legden ze plat en gooiden ze er daarna weer uit. Wat hebben die gevloekt, zeg!"

>> meer...


De holocaust is een product van de moderniteit

in: Trouw (28 januari 2012)

"De holocaust is geen schilderij, ingekaderd, dat vreemd afwijkt van het normale patroon op de muur van de moderne samenleving", vindt de 86-jarige Brits-Poolse socioloog Zygmunt Bauman. "De holocaust is een raam, dat ons laat zien tot waar die moderne samenleving toe in staat is."

>> meer...


Leven zonder angst is pas burgerlijk ongehoorzaam

in: Trouw (23 augustus 2011)

Werken aan vrede kan niet zonder open te staan voor onze tegenstanders, zegt Jim Forest, schrijver en secretaris van de Orthodox Peace Fellowship. Daar moeten we wel onze angst voor afleggen.

>> meer...Blog

Businessplan Wooncoöperatie
01 November 2017

Afgelopen maand ben ik vooral bezig geweest met het schrijven van een businessplan. Die is nu te lezen.


>> meer... | Geen reacties
Scheiden in Overvecht
21 Augustus 2017

Op radio 1: gesprek met mij over mijn onderzoeksreportage in de Groene Amsterdammer over huwelijken in achterstandswijken.


>> meer... | Geen reacties
Relaties in Overvecht
18 Mei 2017

De belangrijkste factor voor het goed terechtkomen van jongeren is een goede relatie tussen de ouders, blijkt uit veel onderzoek. In mijn eigen wijk, Overvecht, is dat echter een groot probleem. Hoe goed relaties zijn kan ik niet meten, maar het aantal echtscheidingen ligt heel hoog en één op de drie huishoudens (een record in de stad) mist zelfs een ouder. Vooral vaders zijn vaak gevlogen.

Dit is een drama, zou je zeggen. Toch lees ik in alle stukken over onderwijs, integratie, armoede, religie of  arbeidskansen eigenlijk nooit dat vaders en moeders voor hun relatie zouden moeten zorgen.

Klopt mijn beeld? Is dit wel of niet een blinde vlek? En waarom is de situatie in Overvecht zoals ze is? Hoort een man hier überhaupt wel eens dat hij beter niet vreemd kan gaan (zoals hij ook leert hoe hij een condoom moet omdoen) of is dat ouderwets?

Ik doe dit onderzoek voor het weekblad De Groene Amsterdammer. Ideeën en observaties zijn van harte welkom, ook over hoe specifieke (sub)culturen hiermee omgaan.


| Drie reacties