Hyperrealiteit
in: Nederlands Dagblad (12 september 2015)Voor het ND schrijf ik een paar keer per jaar een column in de rubriek Sporen. Op zoek naar sporen van Gods koninkrijk. Deze keer: hyperrealiteit.
>> meer...Voor het ND schrijf ik een paar keer per jaar een column in de rubriek Sporen. Op zoek naar sporen van Gods koninkrijk. Deze keer: hyperrealiteit.
>> meer...Voor het ND schrijf ik een paar keer per jaar een column in de rubriek Sporen. Op zoek naar sporen van Gods koninkrijk. Deze keer: pretentieloos.
>> meer...Waar arm en rijk samenkomen – in de Geest – daar is het rijk van God, zegt de Ugandese bisschop Zac Niringiye.
>> meer...Het doel heiligt de middelen, zeggen veel mensen. Daarmee bedoelen ze dat je wat middelen betreft wel een oogje mag dichtknijpen als het maar voor een goed doel is. Volgens mij behoort het tot de kern van het evangelie dat dit onjuist is. In Gods koninkrijk heiligt het doel niet de middelen. Het is eerder andersom: de middelen, de weg die we kiezen, staat centraal. God zelf draagt zorg voor het doel.
>> meer...In de hyperrealiteit is alles beter en mooier dan in de weerbarstige werkelijkheid. Wat betekent dat voor de opvoeding?
>> meer...Ons leven speelt zich steeds meer af in een hyperrealiteit, een technische wereld waar alles fijn is en waar nep niet meer te scheiden is van echt. Waar geen obstakels meer zijn op onze weg naar… ja, naar wat eigenlijk?
>> meer...Grote bedrijven en lokale elites werken samen in Afrika om de grondstoffen te plunderen, schrijft Tom Burgis in zijn nieuwe boek The Looting Machine (De plundermachine). Dat zegt wel wat, want Burgis is journalist voor de Financial Times, dat nou niet direct als radicaal blaadje bekendstaat.
>> meer...Stel dat IS wordt verdreven uit Mosul, kunnen de Irakese vluchtelingen dan terugkeren? Volgens vredesorganisatie Pax zal er een serieus vredesplan moeten komen dat de diepe etnische verdeeldheid aanpakt. "Veel groepen willen eigen milities, of zelfs een eigen staatje", zegt Sam van Vliet, onderzoeker bij Pax.
>> meer...Iedere ochtend van zes tot negen zat hij in een schuur in de tuin, de wanden onzichtbaar door planken vol boeken. Daar zat hij te schrijven, deze Franse denker, met een klassieke lp op de platenspeler, voordat hij op weg ging naar Bordeaux om les te geven aan de rechtenfaculteit.
>> meer...Voor het ND schrijf ik een paar keer per jaar een column in de rubriek Sporen. Op zoek naar sporen van Gods koninkrijk. Deze keer: een ander paspoort.
>> meer...Tijdschrift De Oogst interviewde mij over het leven in Overvecht.
Op de Goot500-conferentie, over geloof en rechtvaardigheid, mocht ik wat vertellen. Een gelikt filmpje over hoe ik rijk werd.