Archief

terug naar frankmulder.info

Duet met een witte kwikstaart

in: De Groene Amsterdammer 34 (24 augustus 2022)

Wat zijn mensen toch gekke wezens, dat ze de natuur willen temmen, zingen de vogels, in de muzikale landschapsvoorstelling Het verdriet van de Zuiderzee.

>> meer...


Elementen voor de toekomst: zeldzame aardes

in: De Groene Amsterdammer 34 (24 augustus 2022)

Om windmolens en elektrische auto’s te maken kunnen we niet zonder zeldzame aardmetalen uit China. Maar wat als China niet meer wil leveren? Of niet meer kan?

Dit artikel is deel van een reeks van Sanne Bloemink en mij over de elementen die we nodig hebben voor een duurzame toekomst.

>> meer...


Amsterdammers verwarmen eigen woning met aquathermie

in: overig - Huurpeil (zomer 2022)

Bewoners in de Amsterdamse WG-buurt hebben zelf een energiecoöperatie opgericht. Ze willen hun woningen gaan verwarmen met hulp van aquathermie.

>> meer...


Wil de gemeente meebetalen aan duurzame energiebronnen?

in: overig - Huurpeil (zomer 2022)

Om hele wijken in één keer van het gas af te krijgen, wordt in heel Nederland druk gepuzzeld door overheden, corporaties en energiebedrijven. Het wordt al snel een technisch vraagstuk zonder bewoners, en daarom hebben een paar slimme bewoners in de Utrechtse wijk Overvecht zelf een plan gemaakt, met hun hele buurt. Maar is er ook geld voor?

>> meer...


‘Onze maatschappij biedt grond voor totalitair denken’

in: De Groene Amsterdammer 31 (3 augustus 2022)

De Vlaamse psycholoog Mattias Desmet ziet een groeiende hang naar totalitarisme in de westerse maatschappij. ‘De bevolking snakt naar een overheid die de controle pakt.’

>> meer...


Back to reality

in: English, overig - plough.com (July, 8, 2022)

The good life is found in stubborn reality, in poor neighborhoods and dirty gardens, in the thick of life in community.

>> meer...


Carl Folke: ‘We krijgen een compleet andere planeet’

in: De Groene Amsterdammer (28/29) 13 juli 2022

Dat er crises komen is duidelijk, zegt de Zweedse milieuwetenschapper Carl Folke. De vraag is of we vervallen in barbaars gedrag of dat we samen verhalen vinden om nieuwe wegen in te slaan. ‘We zetten veranderingen in gang die veel onzekerheid met zich meebrengen.’

>> meer...


Onder de dikste ammoniakdeken op aarde

in: De Groene Amsterdammer 27 (6 juli 2022)

In de stikstofstrijd lopen feiten, meningen en verdachtmakingen dwars door elkaar heen. Gelukkig is er een nuchtere wetenschapper die al decennia de stikstofdepositie in heel Nederland bijhoudt. Niet met modellen, maar met korstmossen.

>> meer...


Smachten naar autoriteit

in: VPRO Gids (21 mei 2022)

Totalitair denken is niet iets van vroeger, zegt de Vlaamse psycholoog Mattias Desmet. Juist in het vrije Westen smachten we naar controle en autoriteit. ‘Tijdens de pandemie volgde de meerderheid kritiekloos, critici werden belachelijk gemaakt.’

>> meer...


Het goede nieuws van een gemeenschap

in: overig - Ouderlingenblad (mei 2022)

Leven in gemeenschap met arm en rijk is niet altijd romantisch, maar het is toch het goede leven. Een verhaal over een woongemeenschap, maar ook over 'kerk'.

>> meer...


Now available in English

voorkant

Blog

Overhoop genomineerd voor architectuurprijs
18 Oktober 2022

Onze woongroep is genomineerd voor de Rietveldprijs, de prijs voor beste architectuur van Utrecht. Wie had dat gedacht!? Samen met de Bibliotheek op de Neude, de Catharijnesingel en nog twee mooie projecten. Je mag meestemmen!


>> meer... | Geen reacties
Podcast over aardmetalen en groene energie
29 Augustus 2022

‘Als we al onze auto’s zouden vervangen door elektrische auto’s, zou dat verschrikkelijk zijn.’ In deze aflevering van de podcast van de Groene Amsterdammer vertel ik over zeldzame aardmetalen, een verhaal uit de reeks Elementen voor een duurzame toekomst. Stuiten we op de grenzen van onze groene droom?


>> meer... | Geen reacties