Verslaafd aan China
in: De Groene Amsterdammer 25 (21 juni 2021)Het wordt steeds moeilijker om nieuws over de Oeigoeren te horen en ondertussen vrolijk goedkope spullen uit China te blijven kopen. Maar kunnen we wel zonder?
Het wordt steeds moeilijker om nieuws over de Oeigoeren te horen en ondertussen vrolijk goedkope spullen uit China te blijven kopen. Maar kunnen we wel zonder?
De Europese Unie werkt samen met het Libische regime om een cordon op te werpen tegen Afrikanen die naar Europa willen. Maar er zijn in Libië ook mensen die helemaal niet naar Europa willen, zegt Miracle, een 22-jarige jongen uit Nigeria die na vele omzwervingen in Utrecht is beland en alleen al door nog te leven zijn naam ‘Miracle’ waarmaakt.
Als zeventienjarige wees bedacht hij met vrienden een plan om geld te verdienen in Libië om zo te werken aan een betere toekomst voor zichzelf en zijn zusje. ‘Een man wilde ons tegen betaling door de woestijn brengen. Dat duurde drie dagen.’
Eenmaal in Libië verkocht de man hen aan een bende.
>> meer...De Kazachse Sayragul Sauytbay doet in De kroongetuige verslag van haar ervaringen in een Chinees ‘heropvoedingskamp’. In een videogesprek spreekt ze van genocide op Oeigoeren en Kazachen. ‘Bijna niemand komt terug uit de doodskampen.’
>> meer...Pas was ik te gast bij De Nieuwe Wereld, een podcast- en youtubekanaal. Filosoof Ad Verbrugge en ik bespraken daar wat we kunnen leren van het leven en denken van Jacques Ellul. Over techniek, macht, verzet en geloof in deze tijd.
>> meer...We moeten meer naar de Aarde gaan luisteren, betoogde de Engelse schrijver en voormalig milieuactivist Paul Kingsnorth anderhalf jaar geleden, toen ik hem interviewde voor Trouw. ‘Ik heb sterk het gevoel dat er iets groters gaande is in de natuur. Iets heiligs.’ Daarmee bedoelde hij niets christelijks. Juist niet. Maar afgelopen jaar werd hij door elkaar geschud.
>> meer...De grens is niet op één plek. De grens tussen wie gewenst is en wie niet, tussen een één en een nul, is overal aanwezig, en kan opdoemen waar je het niet verwacht. Dat ondervond Farid toen hij met de fiets werd aangereden in de buurt van Hilversum. De 51-jarige klusjesman uit Noord-Afrika leeft hier al vijftien jaar zonder papieren en dat gaat meestal redelijk goed. Totdat de ambulancebroeder hem om een legitimatie vroeg, en terstond de politie erbij haalde.
>> meer...Zo duurzaam en verantwoord mogelijk verbouwen: hoe gaat dat eigenlijk echt in zijn werk? Daar praat ik over in de wekelijkse uitzending van de Groene Amsterdammer Podcast. We hebben het over onze woongroep, de groene plannen en de renovatie zelf. En hoe je ervoor moet zorgen dat je er niet aan onderdoor gaat. Te beluisteren via de bekende kanalen of direct bij De Groene Amsterdammer Podcast.
>> meer...Wie zijn huis zelf wil verduurzamen komt erachter dat het om veel meer gaat dan dubbel glas en een warmtepomp. En dat je moet oppassen dat je er zelf niet aan onderdoor gaat. Gelukkig zijn er vrienden.
We snakken naar vrijheid en naar open terrassen. Maar wat voor vrijheid zal dat zijn? Op welke afstand van elkaar? De offers die we in het afgelopen jaar hebben gebracht zijn ongekend. Maar we willen alles beheersen.
Het is sommige mensen al opgevallen, maar er is weinig te melden vanaf het schrijffront, dit jaar. Dat heeft een reden: met onze woongemeenschap Overhoop zijn we bezig met een heel bijzonder project, namelijk de koop en verbouwing van ons pand! Sinds september zijn we echt eigenaar, als wooncoöperatie, en met een heleboel vrijwilligers en professionals willen we er een zo groen mogelijk gebouw van maken. Zodat we begin 2021 weer kunnen beginnen met gasten, de kringloopwinkel en nog veel meer.
Ik ben elke dag op de bouw of op de achtergrond bezig met dit spannende project. Ik kijk ernaar uit dat ik weer kan schrijven, maar als het goed is gaat 2021 weer heel veel nieuwe kansen geven!
Voor het laatste nieuws en leuke foto's, zie www.overhoopoverhoop.nl
>> meer...Met onze woongemeenschap willen we het pand kopen waar we nu zitten. Om dat mogelijk te maken, verkopen we certificaten die we over tien jaar met rente terugkopen.
Volg ons en ons huis in de 12 afleveringen van Typisch Overvecht, uitgezonden door BNN/VARA.