Archief

terug naar frankmulder.info

Elementen voor de toekomst: fosfor

in: De Groene Amsterdammer 14 (6 april 2022)

Twee derde van het winbare fosfor, een element dat cruciaal is om de akkers van de toekomst mee te bemesten, ligt in Marokko. En wij spoelen het door de wc.

Dit artikel is deel van een reeks van Sanne Bloemink en mij over de elementen die we nodig hebben voor een duurzame toekomst.

>> meer...


Poetin, Oekraïne, en de verleiding van het kwaad

in: Karavaan der Zotten (6 maart 2022)

Alsof de duvel ermee speelde, brak in de week dat de QR-code werd ingetrokken een grote oorlog uit in Oekraïne. In no time zaten we weer aan de buis gekluisterd, op zoek naar nieuwtjes, cijfers, beelden van geweld en verderf, en schoten we allemaal weer in dezelfde reflex. Ik wel, in elk geval.

>> meer...


Iedereen gehoorzaam

in: De Groene Amsterdammer 21 februari 2022

De voorstanders van de QR-code hebben nooit veel kwaad gezien in een maatregel die mensen uitsluit, al is het tijdelijk. Maar wat is tijdelijk? Brussel en Big Tech werken aan identificatie met je smartphone en de QR-code heeft daar een paar flinke obstakels voor weggenomen.

>> meer...


‘Wooncoöperaties kunnen een uitweg bieden uit de wooncrisis’

in: overig - Huurpeil 1 (maart 2022)

Het is de hoogste tijd om de wooncoöperatie uit de niche te halen, zoals dat ook in andere Europese landen gebeurt. Dat geeft bewoners niet alleen zeggenschap en eigenaarschap, maar ook betaalbare woningen.

>> meer...


Het geheim van Lidl

in: De Groene Amsterdammer 2 (12 januari 2022)

Zonder veel ruchtbaarheid is supermarktketen Lidl bezig om de consument met de kleine beurs te voorzien van biologische, fairtrade en gezonde voeding. Heeft de discounter een geheime missie?

>> meer...


Klimaatfeedback uit de versterker

in: De Groene Amsterdammer - Bijlage Muziekgebouw (januari 2022)

Stefan Prins vertolkt in inhabit_inhibit met feedbackloops en gierende luidsprekers wat er gebeurt als natuurlijke processen zoals klimaatverandering uit de hand lopen. ‘Miljaar, dat is wel duister eigenlijk.’

>> meer...


Een Mercedes op de oprijlaan

in: De Groene Amsterdammer 48 (1 december 2021)

‘Wie wil nu in Frankrijk wonen, tussen de ongelovigen en de varkens?’ Goed nieuws: deel 5 van de graphic novel van de Frans-Syrische striptekenaar Riad Sattouf is er.

>> meer...


Alles draait uiteindelijk om genegenheid

in: De Groene Amsterdammer 47 (24 november 2021)

Boer-dichter-schrijver Wendell Berry, het ecologisch geweten van Amerika, pleitte al voor duurzame landbouw voordat het woord bestond. Volgens hem draait een gezonde, duurzame economie uiteindelijk om zorg, aandacht, genegenheid, kortom: liefde. Hard werkende liefde.

Voor de Groene Amsterdammer mocht ik dit coververhaal schrijven, over een inspirerende man.

>> meer...


Verbeter de bossen, begin bij jezelf

in: De Groene Amsterdammer degroene.nl (5 november 2021)

Meer bos is cruciaal in de strijd tegen klimaatverandering, en daarom beloofden de wereldleiders deze week om de wereldwijde ontbossing in elk geval een halt toe te roepen, voor 2030. Nederland wil tegen die tijd tien procent meer bos hebben. Gaat dat lukken?

>> meer...


Wat het betekent om zalm te zijn

in: De Groene Amsterdammer 44 (3 november 2021)

De ecologische crisis komt voort uit de moderne scheiding tussen mens en milieu, zegt Martin Lee Mueller, filosoof, verhalenverteller en kunstenaar in Oslo. De zalm leert ons om onszelf weer te zien als deel van de wildernis.

>> meer...


Now available in English

voorkant

Blog

Vuurwerkramp
12 Juni 2019

Vandaag publiceert de Groene mijn reconstructie van de vuurwerkramp Enschede waar de verkeerde mensen voor zijn gestraft. Is dit een grote doofpotaffaire?


>> meer... | Geen reacties
Investeer in Overhoop
01 Januari 2019

Met onze woongemeenschap willen we het pand kopen waar we nu zitten. Om dat mogelijk te maken, verkopen we certificaten die we over tien jaar met rente terugkopen.


>> meer... | Geen reacties