Archief

terug naar frankmulder.info

Verstrikt in het Servische moeras

in: De Groene Amsterdammer Het Groene Lab (27 januari 2023)

Mensensmokkelaars zijn zelf vaak jonge vluchtelingen, schrijft Channa van der Horst, die een paar maanden met ze meeleefde in Servië. Hoe meer grenzen Europa bouwt, hoe meer smokkelaars er nodig zijn.

Dit stuk heb ik samen met haar geschreven, op basis van haar dagboekaantekeningen.

>> meer...


Heggen, hagen, houtwallen

in: De Groene Amsterdammer 48 (30 november 2022)

Landbouw en natuur kunnen heel goed samen, laten boeren en natuurbeschermers in de Ooijpolder bij Nijmegen zien. De sleutel is een oud geheim: de heg.

>> meer...


Poor People Don’t Need Help

in: overig, English - plough.com (November 14, 2022)

Where rich and poor come together, there is the kingdom of God, says Ugandan bishop Zac Niringiye. That’s quite different from pity, charity, or aid.

>> meer...


Past kernenergie wel in een duurzame energiemix?

in: overig De Helling 3 (najaar 2022)

Na lange tijd staat toch kernenergie weer op de agenda van het kabinet. De voordelen zijn groot, maar de risico’s en de kosten ook, en dat maakt de afweging heel complex. Natuurlijk heeft iedereen liever alleen zon en wind – maar wat als dat niet genoeg is?

Ik schreef dit artikel op verzoek van het wetenschappelijk bureau van GroenLinks, voor hun blad De Helling. Het stuk verscheen in een iets kortere versie, maar omdat het zo'n belangrijk thema is lees je hier het hele verhaal.

>> meer...


Radicale boerenkaas

in: De Groene Amsterdammer 41 (12 oktober 2022)

De wereld van kaasboer Floor de Jong, actief voor Farmers Defence Force en de SGP, staat mijlenver af van die van de gemiddelde stedeling. Is er in een gesprek van mens tot mens nog gedeelde grond te vinden?

>> meer...


Als mannen huilen

in: Karavaan der Zotten (20 oktober 2022)

Een hoopgevend verhaal over Iran, dat ik heb opgetekend uit de mond van Shima, een Iraanse vriendin van mij.

>> meer...


Dodendans

in: VPRO Gids 40 (1 oktober 2022)

Er komt tegenwoordig bijna elke week wel een crisis bij: energiecrisis, stikstofcrisis, klimaatcrisis, asielcrisis, kabinetscrisis, en dan hebben we het nog niet eens over oorlogen en hongersnoden verder weg. We leven in crisistijd. Maar het is een modern fenomeen om de problemen in dit aardse tranendal te zien als crises die je moet oplossen, vertelt geschiedkundige Beatrice de Graaf. Zij schreef dit jaar het essay van de Maand van de Geschiedenis, over crisis en crisisgevoel.

>> meer...


We willen wel verduurzamen, maar kán het ook?

in: De Groene Amsterdammer 34 (24 augustus 2022)

Waterstof, lithium, kobalt, fosfor. In de afgelopen maanden onderzochten Sanne Bloemink en ik verschillende elementen die nodig zijn voor een duurzame toekomst. We stuiten op allerlei inspirerende initiatieven en ontwikkelingen, maar dat neemt niet weg dat één vraag steeds prangender wordt: kunnen we wel blijven willen wat we nu willen? Kunnen we onze luxe en digitale levensstijl, gebaseerd op grenzeloos en goedkoop, wel voortzetten als we de zorg om de aarde écht ernstig nemen?

>> meer...


Duet met een witte kwikstaart

in: De Groene Amsterdammer 34 (24 augustus 2022)

Wat zijn mensen toch gekke wezens, dat ze de natuur willen temmen, zingen de vogels, in de muzikale landschapsvoorstelling Het verdriet van de Zuiderzee.

>> meer...


Elementen voor de toekomst: zeldzame aardes

in: De Groene Amsterdammer 34 (24 augustus 2022)

Om windmolens en elektrische auto’s te maken kunnen we niet zonder zeldzame aardmetalen uit China. Maar wat als China niet meer wil leveren? Of niet meer kan?

Dit artikel is deel van een reeks van Sanne Bloemink en mij over de elementen die we nodig hebben voor een duurzame toekomst.

>> meer...


Now available in English

voorkant

Blog

Weer aan het werk
18 Juni 2021

Na een jaar keihard werken aan de koop en renovatie van onze woongroep ben ik weer terug in de schrijverij. Ik heb intussen een paar mooie verhalen gemaakt voor de Groene Amsterdammer, die ik ook op deze site zal delen.


>> meer... | Geen reacties
Overhoop overhoop
05 Mei 2020

De komende maanden zal ik niet veel schrijven. De tijd is aangebroken (eindelijk) om Overhoop te gaan verbouwen. Daarvoor gaan we ook naar andere steden, op zoek naar goed materiaal in slooppanden. Lees meer op www.overhoopoverhoop.nl.


>> meer... | Geen reacties