Topeconoom Stiglitz: politici moeten mondialer denken
in: De Nieuwe Koers (december 2006)Het geld gaat van arm naar rijk, zegt Nobelprijswinnaar Stiglitz. Een belangrijke oorzaak: overheden vertikken het om over grenzen heen te kijken.
>> meer...Het geld gaat van arm naar rijk, zegt Nobelprijswinnaar Stiglitz. Een belangrijke oorzaak: overheden vertikken het om over grenzen heen te kijken.
>> meer...Rustig, zelfverzekerd en strijdvaardig. Vanuit diepe overtuiging komt Rabiatou Serah Diallo op voor de positie van vrouwen in het islamitische Guinee. De huismoeder annex vakbondsleidster is 55 jaar oud en heeft het flink met de regering aan de stok.
>> meer...Mike Love is voorzitter van de kerken in de Engelse stad Leeds. Hij is tevens initiatiefnemer van Together for Peace, waar meer dan honderd maatschappelijke organisaties aan deelnemen. Volgens Love is het tijdperk van het christendom voorbij en is dat helemaal niet erg.
>> meer...Van de Argentijnse slums tot de villawijk van Bosch en Duin: dankzij zijn talent schopte pizzakok Gustavo Escobar het tot de stagiair in de keuken van sterrenrestaurant De Hoefslag. "De presentatie, de kleuren, dat is allemaal nieuw voor mij."
>> meer..."Wat, hebben jullie in Nederland ook fietsen?", vraagt de vice-burgemeester van Jinja, de tweede stad van Uganda, lachend. Hij ziet het al voor zich: blanken op een fiets. Nederlanders redeneren vaak andersom: fietsen is leuk, maar niet iets voor andere landen. "Ze hebben een rare kronkel in hun kop", verzucht Roelof Wittink van I-ce.
>> meer...Piet Heyn, de heldhaftigste piraat van de Nederlanden, had geen militaire academie of Business School op zijn cv. Zijn opleiding bestond uit vier jaar roeien (als galeislaaf voor de Spanjaarden) en een paar jaar zitten (in een Spaanse cel). Niks loopbaanmanagement.
>> meer..."Het is verboden wat ik nu doe. Ik mag eigenlijk niet laten lezen wat ik heb opgeschreven, als tolk voor asielzoekers en illegalen. Maar ik kan het niet langer voor me houden. Nederlanders moesten eens weten hoe hun overheid de eigen regels schendt, en met illegalen omgaat." De tolk verhaalt.
>> meer...Wat zijn we eigenlijk watjes geworden in de loop der eeuwen. In de 16e eeuw werd een handelsmissie niet beoordeeld naar het aantal overlevenden maar naar het aantal kruidnagels. En als een politicus zijn beste tijd had gehad, werd hij niet ergens burgemeester maar moest hij vrezen voor zijn leven. Al was hij premier, toponderhandelaar en oprichter van de eerste NV ter wereld. Zoals Johan van Oldenbarnevelt.
>> meer...We boffen maar. Op 1 juni mogen we onze mening geven over de Europese grondwet. Over de werkelijke impact van dit verdrag kunnen echter zelfs de deskundigen het niet eens worden. Een belangrijke sprong voorwaarts of gewoon een handig nietje door bestaand papier? De discussie ontrafeld.
>> meer...Er komt een Europese islam, zegt de Zwitserse filosoof Tariq Ramadan. Een islam die past in het pluralistische Europa en in vreedzame dialoog is met andersdenkenden.
>> meer...