Archief

terug naar frankmulder.info

Wees nu eerlijk, wie creëert er nog waarde?

in: Filosofie magazine (mei 2010)

Wanneer de Commissie-De Wit de Kamer komt vertellen welke toezichthouder nu het meest verantwoordelijk was voor de kredietcrisis, kunnen politici eindelijk proberen de vastgelopen machine weer te fiksen.

IJdele hoop, denkt Ad Verbrugge. "De economie is geen machine en we kunnen 'm ook niet fiksen. Economie is een onderdeel van onze cultuur. Die cultuur is op drift." We staan nog maar aan het begin van een heel grote crisis, waarschuwt de cultuurfilosoof in ons boek Economie op ramkoers. Filosofie Magazine plaatste het hoofdstuk als los interview.

>> meer...


De geest van Darwin

in: overig opunie.nl (augustus 2009)

In dit gedenkwaardige Darwinjaar lopen veel gelovigen te hoop tegen de theorie dat de soorten tot stand zijn gekomen door natuurlijke selectie en genetische aanpassingen. Ze zeggen dat het niet de survival of the fittest is waardoor wij bestaan, maar de liefde en de wijsheid van een schepper.

Daar ben ik het helemaal mee eens, al maak ik me zelf niet zo druk om hoe dat (honderd)duizenden jaren geleden exact heeft gewerkt. Ik vind het veel erger dat de idee van survival of the fittest zo veel invloed op ons heeft in het heden. De geest van Darwin zit in ieder van ons.

>> meer...


Fortis accepteerde betalingen voor illegaal hout uit Liberia

in: Inter Press Service (12 maart 2009)

Barclays, Citibank, HSBC en Fortis hebben meegeholpen aan corruptie in arme landen door dubieuze betalingen te accepteren. Dat zegt bankenwaakhond Global Witness, die vindt dat de G20 komend weekend nieuwe regels moet maken tegen witwassen.

>> meer...


De religie van het subversieve feest

in: Volzin (november 2008)

We hebben niet meer religie nodig, maar wel meer mensen die meedoen met de feestelijke tegenbeweging van Jezus. Dit stuk won de tweede prijs in de essaywedstrijd van Volzin over religie.

>> meer...


Buurten bij de baas - René van der Bruggen

in: Nobiles (augustus 2008)

Frank en Freek gaan op zoek naar de mens achter de manager. Deze keer: René van der Bruggen (60), voorzitter Raad van Bestuur van Imtech. Verdoet u uw tijd wel eens? En weet u waarom er nog geen waterstofauto's rondrijden?

>> meer...


Creatief christendom

in: De Nieuwe Koers (november 2008)

Er borrelt iets in de kerk, zegt Tom Sine. De 72-jarige futuroloog en historicus is zelf lid van een traditionele gemeente. Toch is hij vooral onder de indruk van jonge, initiatiefrijke gelovigen, die opnieuw uitvinden wat het is om kerk te zijn. Als we hun vragen niet serieus nemen, is het snel gedaan met de kerk, zegt Sine.

>> meer...


Traditionele ontwikkelingssamenwerking volstaat niet meer

in: Inter Press Service (23 september 2008)

Als landen de millenniumdoelen willen halen, moet er wel aan politieke voorwaarden worden voldaan, zoals stabiliteit en goed bestuur. Dat schrijft het kabinet in de Rijksbegroting 2009. Daarom is het tijd voor moderne, integrale ontwikkelingssamenwerking.

>> meer...


Niet naar Beijing, maar wel bidden voor China

in: Inter Press Service (7 augustus 2008)

Daags voor de Spelen staat Beijing bol van de zenuwen. Niet alleen mensenrechtenactivisten, maar ook de christelijke leiders worden aangepakt. Christelijke groeperingen over de hele wereld roepen gelovigen daarom op tijdens de Spelen te bidden voor China.

>> meer...


Buurten bij de baas - John Halmans

in: Nobiles (juni 2008)

Frank en Freek zijn op zoek naar de mens achter de manager en drinken er een kopje koffie bij. Deze keer: John Halmans (55), directeur van de Gulpener Bierbrouwerij. Doet u 's avonds de gordijnen dicht? Wie zou u beter willen begrijpen?

>> meer...


Buurten bij de baas - Erwin van der Valk

in: Nobiles (april 2008)

Frank en Freek zijn op zoek naar de mens achter de manager. Deze keer: Erwin van der Valk (38), marketing manager Telecom bij Samsung Electronics Benelux. Ben je goed in het bakken van lucht? Heb je iets met Korea?

>> meer...


Now available in English

voorkant

Blog