Archief

terug naar frankmulder.info

Op zoek naar de innerlijke stilte

in: De Groene Amsterdammer 27 & 28 (2 juli 2014)

Ze bestaan nog: mensen die de hectiek van de maatschappij verlaten om eenzaam in de natuur te gaan wonen. Maar wat is eenzaam? ‘Ik ben liever één keer per maand met iemand die op dezelfde golflengte zit dan altijd met mensen die me niet begrijpen.’

Op bezoek bij een houtbewerker in het bos en bij zwijgende trappisten.

>> meer...


Geheimen zijn leugens

in: De Groene Amsterdammer 26 (25 juni 2014)

Wat moeten we doen als de NSA alles afluistert en iedereen met een Google Glass gaat rondlopen? Romans lezen. Die kunnen ons leren wat transparantie betekent, en waarom we geheimen nodig hebben om mens te zijn.

>> meer...


Een monitor op vier wielen

in: De Groene Amsterdammer 25 (18 juni 2014)

De auto, ooit het symbool van de autonome mens, is niet meer privé. De bestuurder wordt van alle kanten in de gaten gehouden. Een symptoom van de surveillancesamenleving.

>> meer...


Het spook van het kapitaal

in: Filosofie magazine (juni 2014)

Het vertrouwen in de heilzame werking van de vrije markt heeft religieuze trekken, meent filosoof Joseph Vogl. In zijn nieuwste boek legt hij uit waarom we ons daarvan moeten bevrijden.

>> meer...


De CIA op oorlogspad

in: Kijk 7 (2014)

De afgelopen tien jaar zijn in landen als Pakistan en Jemen vele honderden mensen gedood. Niet door boze buren of rivalen, maar door de CIA. Met onbemande vliegtuigjes voert de Amerikaanse spionagedienst geheime aanvallen op terroristenleiders uit. Wat zit er achter deze ongekende én omstreden 'licence to kill'?

>> meer...


Time to Turn heft zichzelf op

in: Nederlands Dagblad (10 mei 2014)

Voor het ND schrijf ik een paar keer per jaar een column in de rubriek Sporen. Op zoek naar sporen van Gods koninkrijk. Deze keer: Time to Turn heft zichzelf op, en dat is helemaal geen slecht nieuws.

>> meer...


Oorlogsverhalen

in: VPRO Gids (29 april 2014)

De Amerikaanse oud-marinier Phil Klay diende meer dan een jaar in Irak. Wat hij daar zag en hoorde, besloot hij in de vorm van fictie te verwerken. Het leverde twaalf indrukwekkende oorlogsverhalen op.

>> meer...


Uitloggen kan niet: leven in de digitale maatschappij

in: Filosofie magazine (april 2014)

‘De dominantie van data verandert onze wereld ingrijpend.’ Is dat een vloek of een zegen? Een debat over nieuwe informatietechnologie.

>> meer...


Murwgebeukt door de machine

in: De Groene Amsterdammer 13 (27 maart 2014)

De maand van de filosofie gaat dit jaar over techniek. Maar van de misschien wel interessantste denker hierover, de Fransman Jacques Ellul, heeft in Nederland vrijwel niemand gehoord. Hoog tijd om kennis te maken met ‘de man die (bijna) alles heeft voorzien’.

>> meer...


Toevlucht

in: Nederlands Dagblad (8 maart 2014)

Voor het ND schrijf ik een paar keer per jaar een column in de rubriek Sporen. Op zoek naar sporen van Gods koninkrijk. Deze keer: toevlucht.

>> meer...


Now available in English

voorkant

Blog

Oudjaarsbericht
31 December 2012

Wat is er weer veel gebeurd op de West Bank, de laatste tijd. Josha en Chris hebben de belangrijkste nieuwtjes uit Palestina even op een rij gezet.


>> meer... | Eén reactie
Eind van de wereld
20 December 2012

Morgen tuimelt de mensheid van de Mayakalender af, zeggen ze. Voor de zekerheid hebben we vandaag even gekeken hoe Armageddon erbij lag.


>> meer... | Geen reacties