Archief

terug naar frankmulder.info

"Onze middelen zijn machtiger geworden dan onze doelen"

in: Filosofie magazine 5 (mei 2013)

Om onze economie te redden moeten we terug naar Aristoteles' opvatting over het goede leven, zegt de Britse politicoloog en politicus Robert Skidelsky.

>> meer...


‘Alsjeblieft geen Big Brother-verhaal’

in: De Groene Amsterdammer 17 (24 april 2013)

De lichaamskenmerken van alle mensen op aarde in een bestand? Als het aan de voorhoede van de biometrische revolutie ligt, is het binnenkort werkelijkheid. ‘Technologie is geen obstakel meer.’

>> meer...


Doel en middel

in: Nederlands Dagblad (20 april 2013)

Een paar keer per jaar schrijf ik een column voor de ND-rubriek 'Sporen'. Op zoek naar sporen van Gods koninkrijk. Vandaag over de gelijkheid van doel en middel.

>> meer...


We werken ons te pletter, maar zijn nooit tevreden

in: Trouw (6 april 2013)

Economen zouden het verhaal van Faust er weer eens bij moeten pakken, zeggen Robert en Edward Skidelsky, een filosoof en een Hogerhuisbaron, in hun nieuwe boek over economische groei. Faust leerde dat je voor het grenzeloos najagen van je verlangens altijd een keer de rekening krijgt.

>> meer...


De muisklik is niet zaligmakend

in: Trouw (30 maart 2013)

Weg met het jubelgeloof in Facebook en Google, we moeten weer seculier en historisch naar techniek gaan kijken. Dat zegt Evgeny Morozov in zijn nieuwe, ijzersterke boek To Save Everything, Click Here. Het nieuwe boek van internetgoeroe Jaron Lanier valt daarbij in het niet.

>> meer...


De weg van liefde op een Palestijnse heuveltop

in: Nederlands Dagblad (30 maart 2013)

Geweldloos verzet is helemaal niet passief, geloven twee Palestijnse christenen die zich verzetten tegen confiscatie van hun land door Israël.

>> meer...


Tomáš Sedlácek: "De economie heeft ook een ziel"

in: Filosofie magazine (april 2013)

‘Om de crisis te begrijpen kunnen we beter te rade gaan bij het Gilgamesj-epos dan bij rationele economische modellen.’ Een gesprek met topeconoom Tomáš Sedlácek (36) in zijn favoriete lunchroom, met uitzicht op de Moldau.

>> meer...


De stamtafel: Moeten we nuttig zijn?

in: De Nieuwe Koers (april 2013)

Ledigheid is gevaarlijk, zei Calvijn. Dat besef zit er ingeramd, in onze cultuur. Maar verliezen we met al onze actieve dadendrang niet iets ontzettend kostbaars? Met Jan Wolsheimer, een multitaskende predikant, bezoek ik Dirk Best, op zijn boot in het riet. Maar een nuttig gesprek voeren blijkt lastig.

>> meer...


Familie in Jordanië

in: Nederlands Dagblad (16 februari 2013)

Een paar keer per jaar schrijf ik een column voor de ND-rubriek 'Sporen'. Op zoek naar sporen van Gods koninkrijk. Vandaag zoek ik naar sporen in Jordanië.

>> meer...


De mens heeft een te zwaar gewei

in: De Groene Amsterdammer (7 februari 2013)

Steeds meer economen komen erachter: de economie is geen rationele machine, maar een ecosysteem dat luistert naar de wetten van de biologie. Hierbij een paar crisisrecepten uit de natuur.

>> meer...


Now available in English

voorkant

Blog

Tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid
16 December 2011

Tragisch genoeg is het nu ook door de 1e Kamer: wie geen papieren heeft, is strafbaar. Wat gaan we doen?


>> meer... | Geen reacties
Kapitalisme in Zuid-Soedan
29 November 2011

Phil Heilberg gelooft echt in het kapitalisme. Lees hier mijn interview met hem en bekijk hier hoe hij wordt gevolgd door Tegenlicht.


| Geen reacties