in: VPRO Gids 27 (4 juli 2013)
China wereldleider? Dat kan, zegt Chinawatcher Jan van der Putten. Maar totale instorting is ook mogelijk, want het land kampt met diepe problemen. Hij presenteert drie scenario's voor de toekomst van China.
>> meer...
in: Trouw Letter & Geest (29 juni 2013)
De maatschappij versplintert en mensen voelen zich steeds meer ontheemd, maar dat betekent niet dat er geen verbanden en religies meer zijn. Integendeel: modernisering gaat juist gelijk op met nieuwe mythes en nieuwe religies. Zegt Stef Aupers, socioloog in Rotterdam.
>> meer...
in: Trouw (29 juni 2013)
China is in crisis. Natuurlijk, het heeft de mooiste groeicijfers ter wereld, de meeste zonnepanelen, de grootste autoproductie, de meeste hogesnelheidslijnen, de meeste miljoenensteden en de meeste miljardairs. Maar het is een reus op lemen voeten, en de leiders weten dat.
>> meer...
in: De Nieuwe Koers (juli/aug 2013)
Terwijl het wantrouwen richting Brussel groeit, worden er steeds meer bevoegdheden aan Europa overgedragen. Sluipend komen we uit bij een Europese federatie en dat is levensgevaarlijk, zegt Thierry Baudet. Oud-Kamerlid Godelieve van Heteren ziet het zonniger in.
>> meer...
in: Nederlands Dagblad (22 juni 2013)
Een paar keer per jaar schrijf ik een column voor de ND-rubriek 'Sporen'. Op zoek naar sporen van Gods koninkrijk. Vandaag een ode aan de saaie kerk zonder pretenties.
>> meer...
in: VPRO Gids (28 mei 2013)
Niet vloeken, niet gokken en ver uit de buurt blijven van alcohol. En toch in veertig jaar tijd koelbloedig 391 mensen ter dood brengen en een veelvoud daarvan folteren. Dat was Meister Frantz, zoals hij liefkozend werd genoemd. Een gerespecteerd burger.
>> meer...
in: Trouw (13 mei 2013)
Rabbi Yehiel Grenimann komt op voor de rechten van Palestijnse boeren en bedoeïenen. "Ik wil ze helpen, maar ik wil ook het jodendom redden."
>> meer...
in: De Groene Amsterdammer 19 (8 mei 2013)
Wie heeft de toekomst: de idealistische bioboer of de megastal met melkrobots? In Bunschoten staan ze pal naast elkaar. Op bezoek bij ‘de grootste en de breedste’. ‘We zijn het proeven kwijtgeraakt.’
>> meer...
in: Filosofie magazine 5 (mei 2013)
De Amerikaanse econome Deirdre McCloskey is gepassioneerd pleitbezorger van het kapitalisme. Volgens haar is het de beste voedingsbodem voor de deugden. Alleen moeten die deugden dan wel onderling in balans zijn, en daar gaat het vaak mis.
>> meer...
in: De Nieuwe Koers (mei 2013)
Iedereen lijkt tegenwoordig wel kritiek te hebben op het kapitalisme. Zonde, vindt Deirdre McCloskey, een christelijke Chicago-econoom, want het kapitalisme is zo goed voor ons.
Arjo Klamer heeft daar wel een paar kanttekeningen bij. Ze gaan met elkaar in debat, onder het genot van een wijntje.
>> meer...