Archief

terug naar frankmulder.info

Movies that Matter: Welcome to Sodom

in: De Groene Amsterdammer 10 (6 maart 2019)

De vuilnisbelt in Agbogbloshie in Ghana is de grootste elektronische dumpplaats ter wereld. Sodom en Gomorra heet dit beest in de volksmond, een post-apocalyptische non-plaats, in de film Welcome to Sodom.

>> meer...


Weg met de suboptimale zonsonderdag

in: De Groene Amsterdammer (26 februari 2019)

Voortdurend sleutelen we met behulp van technologie aan natuur, dieren en onszelf, op zoek naar verbetering en efficiëntie. Maar het is de vraag hoe optimaal het resultaat zal zijn.

Dit artikel verscheen in een bijlage van de Groene Amsterdammer ter gelegenheid van de Triënnale in Milaan. De Nederlandse bijdrage op de Triënnale draaide om het gerationaliseerde en geautomatiseerde landschap. Om daar een stukje van te zien reisde ik naar het Westland om een blik te werpen in de toekomst van de kassen, het meest efficiënte landschap dat er bestaat.

>> meer...


Wandelen in Marokko

in: Nederlands Dagblad (6 april 2019)

Een bijzondere ontmoeting met een jonge moeder in de cannabisbergen van Noord-Marokko.

>> meer...


Nieuwe wildernis in de Noordzee

in: De Groene Amsterdammer 6 (6 februari 2019)

Om echt weer ruimte te krijgen voor vrije natuur is menselijk ingrijpen nodig. In de Noordzee bijvoorbeeld, een troebele bak water die met de juiste interventies weer een rijk ecosysteem kan worden. Onderzoekers hebben zelfs al een rif met oesters ontdekt.

>> meer...


China wil ook een reservemunt

in: VPRO Gids (31 januari 2019)

Dankzij de groeiende Chinese economie zou de renminbi wel eens de nieuwe wereldreservemunt kunnen worden. Dat baart journalist Maarten Schinkel zorgen. ‘China krijgt dan heel veel invloed, terwijl het geen democratie is.'

In de Tegenlicht-aflevering ‘De Chinese dollar’ kijkt hij wat er precies gebeurt op de financiële markten in het Oosten. Maar wat is een reservemunt en waarom is dat zo belangrijk?

>> meer...


Over het milieu, zonde en de VPRO

in: Nederlands Dagblad (26 januari 2019)

Vroeger mocht ik niet naar de VPRO kijken omdat het ordinair en afbrekend was. Tegenwoordig vind ik daar vaak juist pareltjes, inspirerende mensen die oprecht zoeken naar waarheid en gerechtigheid. Zoals Paul Kingsnorth, schrijver en voormalig milieuactivist. Ik ontdekte hem toen ik voor de VPRO Gids een verhaal moest schrijven over een uitzending van Tegenlicht, ‘De aarde draait door’, die aan hem was gewijd.

>> meer...


De wereld wordt niet vanzelf liberaal

in: VPRO Gids (17 januari 2019)

Het leek zo eenvoudig. Geef mensen vrije verkiezingen en dictators verdwijnen. Maar zo simpel werkt de wereld niet. Turken, Brazilianen, Russen, Indiërs, Hongaren, Amerikanen: ze vallen massaal voor sterke mannen die democratie vooral zien als middel tot macht.

>> meer...


Paul Kingsnorth gaat terug naar de natuur

in: VPRO Gids (10 december 2018)

De Engelse schrijver en voormalig activist Paul Kingsnorth heeft het opgegeven de aarde te redden. Valse hoop, zegt hij. ‘Ik wil weer naar de aarde luisteren.’

Het zal even schrikken zijn voor de klassieke Tegenlichtkijker. Deze keer geen optimistische inkijkjes over nieuw geld, de kansen van kweekvlees of de doorbraak van windmolenparken. Deze keer zien we een portret van een voormalig antiglobalist die dit allemaal achter zich gelaten heeft.

>> meer...


De meest onderschatte kracht in de geschiedenis

in: Nederlands Dagblad (10 november 2018)

Terwijl ik een handje goedkope pinda’s neem, kijk ik de groep eens rond. Wat een maffe mix mensen zit hier weer bij elkaar. Een Marokkaanse man, al jaren kind aan huis, vertelt een mop waar hij – zoals gewoonlijk – alleen zelf om moet schaterlachen. Een 75-jarige Amerikaan, die elke week onze planten bewatert, creëert een overstroming op de vensterbank.

>> meer...


Sterke buitenkant, zwakke binnenkant

in: Kijk (januari 2019)

Leiders als Trump, Poetin en Erdogan doen zich graag voor als sterke mannen. Maar achter hun masker van zelfvertrouwen en macht zitten gekwetste zielen die snakken naar erkenning. En dat kan vervelend uitpakken. Zeker als hun volgelingen kritiekloos gaan meelopen.

>> meer...


Now available in English

voorkant

Blog

Relaties in Overvecht
18 Mei 2017

De belangrijkste factor voor het goed terechtkomen van jongeren is een goede relatie tussen de ouders, blijkt uit veel onderzoek. In mijn eigen wijk, Overvecht, is dat echter een groot probleem. Hoe goed relaties zijn kan ik niet meten, maar het aantal echtscheidingen ligt heel hoog en één op de drie huishoudens (een record in de stad) mist zelfs een ouder. Vooral vaders zijn vaak gevlogen.

Dit is een drama, zou je zeggen. Toch lees ik in alle stukken over onderwijs, integratie, armoede, religie of  arbeidskansen eigenlijk nooit dat vaders en moeders voor hun relatie zouden moeten zorgen.

Klopt mijn beeld? Is dit wel of niet een blinde vlek? En waarom is de situatie in Overvecht zoals ze is? Hoort een man hier überhaupt wel eens dat hij beter niet vreemd kan gaan (zoals hij ook leert hoe hij een condoom moet omdoen) of is dat ouderwets?

Ik doe dit onderzoek voor het weekblad De Groene Amsterdammer. Ideeën en observaties zijn van harte welkom, ook over hoe specifieke (sub)culturen hiermee omgaan.


| Drie reacties
Waar ik nu mee bezig ben
17 November 2016

Op dit moment werk ik niet aan één onderzoek, maar doe ik een heleboel verschillende dingen tegelijk. Voedselhandel, boskap, de economie van Overvecht, een 87-jarige filosofe, een dominee in Bagdad, en nog veel meer.


>> meer... | Geen reacties